Direct naar artikelinhoud

Bolivianen eisen toegang tot de zee met 200 kilometer lange vlag

Een stuk van de 'Banderazo', de 'grote vlag' van zo'n 200 kilometer lang, die de eis van een zeetoegang kracht moet bijzetten. Bolivia verloor haar zeetoegang in de 19e eeuw na een oorlog met buurlanden Chili en Peru.Beeld AFP

Met een spandoek van bijna tweehonderd kilometer lang hebben duizenden Bolivianen de eis van hun land om toegang te krijgen tot de zee kracht bijgezet. Bolivia wil van buurland Chili toegang tot de zee krijgen. Deze vlag, de grootste ter wereld, is een teken van onze wil om meer dan honderd jaar isolatie te overwinnen", aldus staatshoofd Evo Morales. 

Ongeveer 17.000 militairen en 4.000 politieagenten ontrolden zaterdag het spandoek van 196,5 kilometer lang langs de weg van hoofdstad La Paz in het westen tot Oruro, dat meer zuidoostelijk gelegen is. Ze willen zo het grote publiek bewustmaken van hun eis.

Het reuzenspandoek is blauw als de zee - een verwijzing naar de Stille Oceaan waar het land toegang tot wil krijgen. Ieder stuk van tien meter draagt bovendien een afbeelding van de Boliviaanse vlag, de vlag van de oorspronkelijke bewoners, en negen sterren voor elke regio van het land. Een andere, gouden ster staat voor de regio aan de Stille Oceaan die verloren werd tijdens de Salpeteroorlog tussen Chili, en Peru en Bolivia.

Twitter bericht wordt geladen...

Isolatie

Een stuk vlag bezien vanuit de lucht.Beeld REUTERS

Op 19 maart beginnen in Den Haag voor het Internationaal Gerechtshof de hoorzittingen in het proces waarbij Bolivia van Chili toegang eist tot de Stille Oceaan. "Deze vlag, de grootste ter wereld, is een teken van onze wil om meer dan honderd jaar isolatie te overwinnen", zei staatshoofd Evo Morales. 

Duizenden Bolivianen hebben aan het spandoek gewerkt op vraag van Morales, om de "eenheid van het land" te bewijzen in de controverse met Chili. De regering zegt dat ongeveer honderdduizend personen aan de manifestatie deelnamen.

Een vrouw werkt aan een stuk van de zeeblauwe vlag, die in totaal zo'n 200 kilometer lang is.Beeld AP
Een soldaat houdt een stuk vlag vast.Beeld REUTERS
Boliviaanse scholieren houden een bordje vast met de woorden 'Bolivia werd met zee geboren'.Beeld REUTERS
De Boliviaanse president Evo Morales geeft een vlag aan marinecommandant en admiraal Javier Ayllon tijdens de 'zeevlagdag' op 10 maart in Oruro.Beeld REUTERS