© Tom Palmaers

Twee leerlingen van Genkse school besmet met geelzucht

Twee leerlingen van het Sint-Jan Berchmanscollege van Genk hebben hepatitis A, beter gekend als geelzucht, opgelopen. Vermoedelijk gebeurde dat al tijdens hun vakantie. Alle leerlingen van de school en hun ouders hebben inmiddels een brief gekregen om hen op de hoogte te brengen dat de ziekte gemakkelijk overdraagbaar is en dat ze best een aantal richtlijnen in acht nemen. Ook de leerlingen van de Academie Genk, die gebruikmaken van lokalen van de school, kregen dezelfde adviezen.

Chris Nelis

Het was het Agentschap Zorg & Gezondheid dat het Vrij CLB Regio Genk op hoogte bracht van de besmetting bij de twee leerlingen. “Vermoedelijk hebben ze de ziekte opgelopen tijdens hun vakantie”, zegt woordvoerder Joris Moonens. “Dat risico loop je in landen waar ze het niet zo nauw nemen met hygiëne. De incubatietijd bedraagt ongeveer een maand. Het is dan ook niet abnormaal dat die ziekte zich nu, zo kort na de vakantie, manifesteert.”

Inmiddels heeft het Vrij CLB Genk de leerlingen en hun ouders op de hoogte gebracht van de besmettingen en gevraagd extra hygiënische voorzorgen te nemen. In de brief staat dat de virussen gemakkelijk worden overgedragen. “De overdracht gebeurt vooral via stoelgang”, stellen artsen Sabrina Munters en Annemie Forier en twee verpleegkundigen in de brief. “De virussen kunnen na toiletbezoek via ongewassen handen overgedragen worden op andere personen, deurklinken, lichtknoppen, voeding of andere voorwerpen. Ziektetekens zijn koorts, vermoeidheid, weinig eetlust, braken misselijkheid, diarree, ontkleuring van de stoelgang, donkere urine en geelverkleuring van de ogen. Bij jonge kinderen kan het ziekteverloop symptoomloos zijn.”

Lees er hier meer over.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer