Scholen negeren asbestprobleem

Scholen kunnen zelf beslissen over aanpassingswerken.© sd

Afvalmaatschappij Ovam heeft 300 scholen onderzocht op de gevaren van asbest, 69 daarvan kregen het advies om dringend in te grijpen Maar er gebeurt niet veel. ‘Dit is schuldig verzuim’, zegt Johan Danen (Groen).

Pieter Lesaffer, Farid El Mabrouk

Vorige week moest het Antwerpse Xaveriuscollege worden ontruimd omdat werklui een leiding hadden beschadigd die vermoedelijk asbest bevatte. Vorige maand ging een basisschooltje in Herk-de-Stad tijdelijk dicht omdat er asbest op de speelplaats was gemeten. Het zijn slechts twee recente problemen met asbest in (vaak verouderde) schoolgebouwen.

De Ovam heeft de voorbije jaren liefst 300 scholen onderzocht waar een verhoogd risico was. Vorig jaar heeft ze 69 daarvan geadviseerd om dringend actie te ondernemen. Dat blijkt uit het antwoord van bevoegd minister Joke Schauvliege (CD&V) op een vraag van Vlaams Parlementslid Johan Danen. Welke scholen dat precies zijn, wil de minister niet vrijgeven. Ze gaf alleen mee wat de meest voorkomende problemen zijn: asbesthoudende gips rond de verwarmingsbuizen en gevelleien van asbestcement op het dak. Op zich is dat niet gevaarlijk voor de leerlingen. Maar als dat materiaal verweert of beschadigd raakt, kunnen er wel kankerverwekkende stoffen vrijkomen.

Op die manier zet de Vlaamse regering stappen om de scholen beetje bij beetje asbestvrij te maken. Er is echter één belangrijk knelpunt: alleen de scholen zelf kunnen beslissen over de aanpassingswerken, en niet alle schoolbesturen volgen het advies: 22 van 69 dringende gevallen hebben nog geen enkel initiatief genomen, ondanks herhaaldelijk aandringen.

‘Je zal maar kinderen in zo’n school hebben. Bovendien ben je als ouder niet eens op de hoogte, want we weten niet over welke scholen het gaat’, zegt Danen. Hij vindt dat Ovam ‘meer bevoegdheid zou moeten krijgen om zelf op te treden, in plaats van te wachten op een beslissing van het schoolbestuur’.