Brussel wil ook plastic rietjes verbieden

© Getty Images/iStockphoto

Na de plastic zakjes wil het Brussels Gewest mogelijk ook plastic rietjes verbieden. Dat zegt minister Céline Fremault (CDH).

vbr

Het kabinet van de Brusselse minister van Leef­milieu onderzoekt welke de gevolgen en kosten kunnen zijn van zo’n verbod. Dat heeft Fremault gezegd in La Libre en aan Bruzz. Het werd bevestigd aan onze redactie. Het initiatief past binnen de doelstelling die het Brussels Gewest zichzelf dit jaar opgelegd heeft om ‘zero afval’ te produceren.

Fremault wordt aangemoedigd door de positieve reacties van de Brusselse bevolking op het verbod op plastic zakken, zegt haar woordvoerster, Kathrin Jacobs. En ook door het burgerinitiatief What About Waste, dat actievoert tegen niet-recycleerbaar afval. Er zijn meerdere redenen om rietjes te verbieden, zegt dit collectief. De voornaamste: plastic rietjes zijn gemaakt van erg duurzaam materiaal, maar we gooien ze na één keer te gebruiken al weg.

Fremault gaat deze week met What About Waste praten en plant ook snel een overleg met een grote fastfoodketen. Haar medewerkers verzamelen ervaringen van horecazaken die rietjes al gebannen hebben. Het verbod zal niet gelden voor rietjes die in een medische context gebruikt worden.