Waarom Delhaize bioproducten verpakt in plastic en andere niet
Bioproducten zijn beter voor het milieu en zouden gezonder moeten zijn voor de consument, maar in supermarkten vind je net die stukken groenten en fruit omwikkeld met een laagje plastic folie. De niet-bioproducten liggen gewoon los in de rekken, zonder plastic. Waar zit de logica, vraagt weervrouw Jill Peeters zich af in een tweet.
Hallo Delhaize? "Enerzijds is dat verplicht om geen contaminatie hebben tussen gewone producten en bioproducten", legt woordvoerder Roel Dekelver uit aan onze redactie. "Bioproducten zijn niet bespoten of zijn gewoon puur volgens de regels van de bio, die ook voorschrijven dat je ze moet verpakken. Ten tweede schrijft een belangrijke regel ook voor dat je een verschil moet aantonen tussen bioproducten en conventionele producten." Bioproducten zijn nu eenmaal duurder, en dankzij de verpakking wil Delhaize ook vermijden dat klanten bijvoorbeeld biotomaten gaan wegen als een gewone, goedkopere tomaat.
Afval
Niet echt milieuvriendelijk, toch? "De meeste verpakkingen van bioproducten zijn wel bioafbreekbaar of gerecycleerd", voegt Dekelver nog toe. "We zijn ook als eerste in België met een test bezig om bioproducten met een laser te graveren. Het eerste product waarbij we dat deden, was de pompoen. Daar wordt het biolabel met een laser op de pompoen gegraveerd, zodat we die niet meer hoeven te verpakken. Zo is het duidelijk voor de mensen wat bio is, en wat gewoon is, en ze liggen ook verder uit elkaar. Op die manier besparen we, denk ik, meer dan tien ton of zelfs veertien ton plastic per jaar, enkel al voor die pompoenen."
Wat is bio?
De regels voor de kwalificatie als bioproduct zijn trouwens heel uitgebreid, zoals je kan lezen op de website van BioForum Vlaanderen, de sectororganisatie voor biolandbouw en -voeding. Enerzijds heb je het Europees label met bijhorende voorschriften, met als logo de groene rechthoek met witte sterren in de vorm van een blaadje.
Voor de veeteelt voorziet dat bijvoorbeeld beperkingen rond het aantal dieren per hectare en de samenstelling van voeder, terwijl voor de landbouw het gebruik van pesticiden en mest aan voorwaarden moet voldoen. Ook de verwerking, het transport en de etikettering van biologische producten zijn onderworpen aan een heleboel regels, waaronder dus de bepalingen om biologische producten duidelijk te scheiden van niet-biologische.
Anderzijds heb ook bijkomende nationale labels, zoals het Belgische Biogarantie, in de vorm van een stempeltje. Om dat op je producten te mogen zetten, moet je als producent inzetten op een bredere duurzaamheid, inclusief het vragen van een eerlijke prijs, het naleven van voorwaarden rond afvalbeheer of transport... Het voorziet bijvoorbeeld dat witloof alleen mag geteeld worden in volle grond en niet in hydrocultuur, een landbouwtechniek waarbij groenten groeien in water.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
-
Brussel wil na plastic zakjes nu ook rietjes verbieden
De Brusselse minister van Leefmilieu Céline Fremault (cdH) denkt na over de invoering van een verbod op plastic rietjes. Die zijn op zich duurzaam en kunnen lang meegaan, maar worden al na één keer gebruiken weggegooid, waarna ze op de afvalhoop terechtkomen. -
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
Hou je van natuur en avontuur, staat een safari vermoedelijk hoog op je bucketlist. Geen tijd/budget om af te reizen naar Afrika? Het perfecte plan B bevindt zich net over de grens, in Hilvarenbeek: in de Beekse Bergen onderneem je een safari met alles erop en eraan zonder op het vliegtuig te moeten stappen. HLN Shop geeft een checklist mee van wat je niet mag missen op je Nederlandse dan wel Afrikaanse safaritocht. -
-
Mijnenergie
Klopt jouw energiefactuur wel helemaal? En hoe betwist je een te hoge afrekening?
-
Japanners blijven hardnekkig walvissen vermoorden
Er worden nu meer dan dubbel zoveel walvissen geharpoeneerd dan tien jaar geleden. Bovendien worden ook nog eens jaarlijks 20.000 dolfijnen gevangen voor consumptie. En Japan is geen unicum. Net nu de walvissen zich wat leken te herstellen in onze oceanen, hernemen of intensifiëren verschillende landen de jacht op deze schitterende dieren. -
PREMIUM
't Is lastig duiken in een zee van afval
-
Vijf grootste gas- en oliebedrijven maakten kwart biljoen euro winst: “Oliemultinationals grote winnaars van oorlog in Oekraïne”
-
Greenpeace start wereldwijde campagne om vleesconsumptie te doen dalen
-
We eten 300 miljoen dieren per jaar op (tot 980 gram vlees per week)
De Belg eet gemiddeld 770 tot 980 gram vlees per week. Dat is 2 tot 2,5 keer meer dan de aanbeveling om wekelijks hooguit 400 gram te consumeren. Dat staat in een rapport van Greenpeace over de impact van de vleesconsumptie op de klimaatopwarming. "Slechts 10 procent van de Belgen respecteert de officiële aanbeveling. Zelfs bij kinderen tussen 3 en 13 jaar ligt de consumptie van dierlijke eiwitten bijna tweemaal hoger dan nodig", schrijft Greenpeace. -
VN: “Vleesvervangers maken significant verschil in uitstoot”
Met behulp van vlees- en zuivelalternatieven kan de wereld de ecologische voetafdruk van de voedselketen “significant” terugdringen. Dat staat in een rapport van de VN-milieudienst UNEP dat werd gefinancierd door de Belgische overheid. -
83 van de 100 meest vervuilde steden ter wereld liggen in India
17 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerGunther Sallis
Hugo Van Haevre
Anoniem
Peter Simons
Guy De Smet