Kathleen Venderickx
Volledig scherm
Kathleen Venderickx © RV

OPINIE: "Het beeld van de domme topvoetballer is een wijdverspreid, maar groot misverstand"

Deze week is de week van de hoogbegaafdheid. De term hoogbegaafdheid roept bij een meerderheid onwillekeurig het beeld op van slimme kinderen die op school hoge punten halen zonder dat hen dat noemenswaardige inspanningen kost. Steeds meer mensen zien ook intrieste verhalen van hoogbegaafden die vooral worstelen met hun intelligentie. De link tussen hoogbegaafdheid en sport wordt echter nog maar zelden gelegd.

16 reacties

  • wesley netnem

    6 jaar geleden
    Het probleem bij sporters is dat ze vaak enkel en alleen maar leven voor hun sport en zich niet verdiepen in andere zaken , pas als ze niet meer op top niveau sporten gaan ze zich in andere zaken verdiepen ! Dat geeft vaak de indruk dat ze dom zouden zijn . Vorige week nog op de radio een wielrenner die amper op een vraag buiten het wielrennen kon antwoorden , meestal was het ik ken daar niks van of ik volg dat niet !! Bij jonge mensen ontbreekt ervaring en dat is niet Dom zijn !!
  • cecil atherton

    6 jaar geleden
    Domme voetballers, dus. Iedereen met een half brein ziet dat zo daar hoef je niet eens 'hoogbegaafd' voor te zijn. Wat ik me wel af vraag tegenwoordig omringd door zoveel hoogbegaafdheid waarom niemand meer een 2de of 3de taal fatsoenlijk beheerst. Velen konden vroeger misschien niet lezen of schrijven maar ze konden zich wel in 7 talen verstaanbaar maken.
  • Paul Corvair

    6 jaar geleden
    Door de recente gebeurtenissen met die rapper en zijn 2 vriendjes bij de duivels, begin ik sterk te twijfelen aan het iq van topvoetballers.
  • marijke deruyck

    6 jaar geleden
    Het probleem is dat vaak naast hoogbegaafdheid ook hooggevoeligheid speelt, en dat leerkrachten dit niet altijd (h)erkennen, maar vaak zelfs net de verkeerde aanpak voor dergelijke kinderen hebben - tot classicaal uitlachen en vernederen toe - waardoor veel van dat potentieel verloren gaat en/of niet benut wordt.
  • JOHAN Goossens

    6 jaar geleden
    en dat van de supporters dan ? heb je die al eens bezig gezien of gehoord-brood en spelen, hou het pleps dom (zeiden ze al in het oude rome)