Strijd om 115e landstitel en Europese tickets barst los op 30 maart

door
Belga
Leestijd 2 min.

Na de bekerfinale van komend weekend en de interlandbreak, met een oefenpot tussen de Rode Duivels en Saoedi-Arabië op 27 maart, barst de strijd om de 115e Belgische landstitel en ook de Europese tickets voor volgend seizoen los op vrijdag 30 maart. Vandaag wordt de kalender van de play-offs in de Jupiler Pro League bekendgemaakt, maar wat staat er precies op het spel? De kampioen plaatst zich rechtstreeks voor de groepsfase van de Champions League. De vicekampioen komt in de derde en voorlaatste voorronde van het kampioenenbal terecht. Nieuw is echter dat de verliezers van die ronde, net zoals de verliezers van de vierde voorronde (play-offs), rechtstreeks naar de poules van de Europa League gaan. Daardoor is het ook voor de bekerwinnaar, die rechtstreeks naar de groepsfase van de Europa League gaat, toch nog de moeite om naar de tweede plaats te dingen. Die biedt immers een waterkansje op de prijzenpot van de Champions League, zonder dat de zekerheid van de poules van de Europa League in gevaar is. In die bijzondere situatie vertoefde bekerwinnaar Zulte Waregem zich vorig jaar.

De nummer drie speelt de derde en voorlaatste voorronde van de Europa League. De nummer vier (of nummer vijf afhankelijk van de bekerwinnaar) van de competitie speelt een barrageduel tegen de winnaar van Play-off II voor een stek in de tweede voorronde van de Europa League.

Club Brugge heeft als winnaar van de reguliere competitie al een ticket voor de derde voorronde van de Europa League op zak. Komend weekend wordt in het Koning Boudewijnstadion het tweede Europese ticket verdeeld. In de bekerfinale tussen KRC Genk en Standard staat het felbegeerde plekje in de poules van de Europa League op het spel.

Beerschot Wilrijk, OH Leuven en SK Lierse nemen als 1B-clubs deel aan play-off 2. Zij kunnen niet meer promoveren, maar wel nog Europees voetbal spelen via de barrages met de vierde uit play-off 1. Tenzij de bekerwinnaar bij de eerste vier eindigt. Dan worden deze barrageduels door de nummer vijf van Play-off 1 gespeeld.

bron: Belga