Direct naar artikelinhoud
Dance

"Ik maak muziek als Lego: blokje per blokje"

Parov Stelar.Beeld rv

Parov Stelar is het succesvolle alter ego van draaitafelaar en platenbaas Marcus Füreder (43). Een Oostenrijker die Pukkelpop en Rock Werchter aan het dansen krijgt? Natuurlijk kan dat. Hij heeft al twaalf albums op zijn palmares staan om dat te bewijzen. Samen met een groep topmuzikanten die swingmuziek combineren met elektrobeats. Een sound die even retro als energiek klinkt, en net zo gesmaakt wordt in de Verenigde Staten als in Europa. Midden maart komt nieuwe single 'Taking Over' uit met gastzangeres Krysta Youngs. Juist op tijd voor hun passage in Paleis 12 op 22 maart. 

"We hebben de allerbeste band met België", vertelt Füreder enthousiast. "Dat meen ik echt. In 2016 brachten we niet toevallig Live at Pukkelpop uit. We hadden twee jaar lang élke live-show opgenomen. Uit een berg concerten hebben we België gekozen. Het was zo'n magische avond in Kiewit, dat ik wist dat we dé live-plaat hadden die ons perfect samenvatte." Mister Parov Stelar is op dreef: "Toen we later in Vorst aantraden, had ik een soortgelijk gevoel. Ik besef dat het heel slijmerig over komt, maar voor ons is in België optreden een beetje als thuis komen. Mensen begrijpen hier wat wij doen. Het beste gevoel dat je kan hebben als artiest."

'Ik sample voornamelijk muziek die al bedoeld was om op te dansen. Het is de symbiose die het naar een nieuw niveau tilt'
Parov Stelar

Omschrijf je muziek eens aan mensen die Parov Stelar nog niet kennen?

(denkt na) "Allereerst: dit is geen luistermuziek. Iets om kabbelend op de achtergrond op te zetten met een borrelnootje en een glas wijn. We breng een mix van elektronische partymuziek en échte livejazz. Ik sample voornamelijk muziek die al bedoeld was om op te dansen. We brengen elementen van verschillende muziekgenres samen. Het is die symbiose die het naar een nieuw niveau tilt."

Parov Stelar zorgt steevast voor een feest. Is dat het voornaamste doel? Iedereen uit de bol doen gaan?

"Iedere artiest wil iets nieuws creëren. Iets dat niemand anders doet. Voor mij draait muziek om emoties. Onze muziek schept de perfecte combinatie tussen bewegen, luisteren en kijken. Want we maken er ook een visueel spektakel van. Iets voor alle zintuigen. Als ons concert een bruisend feest wordt, dan komt dat door al die ingrediënten samen."

Parov Stelar is klaar om Paleis 12 in te pakken met swingjazz en elektro
Beeld BELGAIMAGE

Je hebt ook geschoolde muzikanten mee. En met Cleo Panther een fenomenale zangeres.

(knikt) "Die oude swing-jazz is het element dat het vreemdst overkomt, dat je in je achterhoofd houdt. Ik zie mezelf en onze band in de eerste plaats als elektronica. Ik ben in de technoscene begonnen. Minimal techno, om precies te zijn. In die koude elektrobeat wou ik iets organisch integreren. Zo is Parov Stelar wat het nu is. De swingmuziek legt het fundament, maar je hebt elektronische drums, de pompende baslijn…"

'Ik herinner me dat ik als kind gefascineerd met Lego bezig was. Steentje op steentje zetten om een toren te maken. Dat gevoel heb ik nog steeds'
Parov Stelar

Ben je de kapitein op de brug, daar achteraan hoog boven op het podium? Met alle muzikanten voor je?

(lacht) "Nee, ik ben meer de man in de machinekamer, die nog wat extra kolen op het vuur gooit. Ik heb mezelf nooit als een rockster gezien, vooraan op de bühne om het applaus te krijgen. Ik heb vroeger veel geschilderd. Dat doe ik nu nog. Maar dan met geluiden, met muziek. Ik ga af op het gevoel. Ik herinner me dat ik als kind gefascineerd met Lego bezig was. Steentje op steentje zetten om een toren te maken. Dat gevoel heb ik nog steeds."

'Soms sta ik hardop te lachen achter mijn draaitafel, omdat mijn muzikanten me verrassen met crazy shit'
Parov Stelar

Vertel eens hoe jullie show in Paleis 12 verschilt van de passage op Rock Werchter komende zomer?

"Onze concerten zijn telkens anders. Ik wil niet dat mensen telkens hetzelfde menu voorgeschoteld krijgen. Dan zou ik een saaie kok zijn. Het heeft ook met die jazz-invloed te maken. Er moet voldoende ruimte voor improvisatie blijven. Al mijn muzikanten hebben een jazz-achtergrond. Soms sta ik hardop te lachen achter mijn draaitafel, omdat ze me verrassen met crazy shit, man… Ik heb altijd alle nieuwe songs in de set gegooid, om te zien wat het geeft. En ook ons mentaal fris te houden. En onze visuals veranderen voortdurend. Het is heel significant voor deze tour, dat er veel geïmproviseerd wordt."

'In een Parov Stelar-song zitten vaak tot 120 verschillende samples samengebald'
Parov Stelar

Waar vind je de muziek voor je samples?

"De meeste bij toeval. Ik heb een gigantische platencollectie, waar ik veel naar luister. Ik schakel zelfs YouTube in om onbekende liedjes te zoeken. Dan hoor ik bijvoorbeeld een trompetje dat ik heerlijk vind, en dan pluk ik dat er uit. In een Parov Stelar-song zitten vaak tot 120 verschillende tracks samengebald. Het is als vissen: je weet niet of je thuiskomt met een karper, dan wel een snoek."

Parov Stelar treedt over de hele wereld op. Reageert iedereen op eenzelfde manier op jullie muziek?

"Eigenlijk wel. Ik vind dat ook verrassend. Iedereen kent de clichés: in het noorden zijn de mensen stil, in het zuiden luider, in Zwitserland kun je een speld horen vallen… Maar nee, bij ons dus niet. Er is iets universeel aan onze muziek, die de diepste gevoelens van mensen raakt. Ik weet nu al op welk moment iedereen gaat springen in Paleis 12. Heerlijk!"

Parov Stelar, op 22/3 in Paleis 12. En op zondag 8/7 ook op Rock Werchter.