Canada verwelkomt Filip en Mathilde met Duitse vlag

Aan de oude esdoorn hing een verkeerde vlag. © wds

Filip en Mathilde mochten een boom planten, net als Boudewijn en Fabiola jaren geleden al deden in hetzelfde park. © BELGA

© AFP

thumbnail: Aan de oude esdoorn hing een verkeerde vlag.
thumbnail: Filip en Mathilde mochten een boom planten, net als Boudewijn en Fabiola jaren geleden al deden in hetzelfde park.
thumbnail: null

De ene driekleur is de andere niet: bij het staatsbezoek van ons vorstenpaar aan Canada is een genant protocollair foutje gemaakt. Op de plaats waar het Filip en Mathilde een boom gingen planten hingen niet alleen Belgische vlaggen, maar ook een verdwaalde Duitse vlag.

Wle

Tijdens het bezoek staat vandaag een bezoek aan de hoofdstad Ottawa gepland, meer bepaald aan de residentie van gouverneur Julie Payette. Op dat domein plantten koning Boudewijn en koningin Fabiola 40 jaar geleden al een esdoorn. De huidige vorst en vorstin herhaalden dit ritueel.

Bij het versieren van de oude boom ging echter iets fout. De decorateur van dienst hing een kleine Canadese vlag op, naast een rood-geel-zwarte vlag. Alleen ging het niet om de Belgische, maar de Duitse.

Toen een Belgische journalisten op de vergissing wezen, werd de Duitse vlag snel verwijderd.

De koning liet zich niet van de wijs brengen. 'We zijn hier om het verleden te vieren, om dank u te zeggen en dankbaar te zijn voor wat de Canadese soldaten gedaan hebben', zei hij in zijn toespraak. 'We hebben onze vrijheid te danken aan de soldaten die honderd jaar geleden naar ons land gekomen zijn met de Eerste Wereldoorlog, en (later) natuurlijk ook met de Tweede Wereldoorlog.' België vergeet die inspanning niet, klonk het.