Merkel en Macron blazen Frans-Duitse as nieuw leven in

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel brengt eerstdaags een bezoek aan de Franse president Emmanuel Macron. Merkel en Macron willen de Europese top van 22 en 23 maart voorbereiden en de lijnen uitzetten van de op stapel staande hervormingen van de eurozone. Al in december kwamen de twee leiders overeen dat ze tegen volgende week een plan wilden uitwerken om de Economische en Monetaire Unie (EMU) verder te verdiepen. De trage regeringsvorming in Duitsland en de overwinning van de populistische partijen bij de parlementsverkiezingen in Italië leken te wegen op die ambitie. Daar kwam vorige week nog eens de brief van acht Noord-Europese lidstaten bovenop waarin gepleit wordt voor een "inclusief" debat over de toekomst van de eurozone, met alle 27 Europese lidstaten.

Maar desondanks gaan Merkel en Macron toch de koppen bij elkaar steken. "Ik ga naar Parijs om samen te zitten met Emmanuel Macron. We gaan de Europese Raad voorbereiden", zei Merkel maandag tijdens een persconferentie. Vrijdag reist de nieuwe Duitse minister van Financiën Olaf Scholz alvast naar Parijs om met zijn Franse collega Bruno Le Maire de ontmoeting tussen Merkel en Macron voor te bereiden.

Het is nog niet duidelijk wat uit de bus zal komen, maar volgens Merkel is het zeker niet de bedoeling dat zij en Macron "elk facet van de eurozone voor de komende twintig jaar gaan vastleggen". "Maar we gaan wel duidelijkheid proberen scheppen over wat we als de volgende etappen beschouwen", verduidelijkte ze. Merkel wil ook stappen vooruitzetten op het vlak van het Europese migratiebeleid en de defensiepolitiek.

bron: Belga