Direct naar artikelinhoud
Politie

Gentse criminaliteit daalt met 17 procent

De zogenaamde mobiele 'superflitspaal' hielp mee een mentaliteitswijziging door te voeren wat betreft snelheidsovertredingen in Gent, zo stelt de politie.Beeld Wannes Nimmegeers

Het aantal geregistreerde criminele feiten in Gent daalde de laatste zes jaar met maar liefst 5.645 feiten. Dat is een daling van 17 procent. Wel stegen het aantal fiets- en motordiefstallen en het aantal grijp- en winkeldiefstallen.

Tussen 2011 en 2017 daalde de criminaliteit in Gent, zo laten Gents burgemeester Daniël Termont (sp.a) en zijn korpschef Filip Rasschaert weten. Ze doen dat op basis van het aantal aangegeven en geregistreerde feiten.

Vooral de daling in het aantal inbraken en gekraakte auto's is spectaculair te noemen. Het aantal woninginbraken daalde voor het vierde opeenvolgende jaar; vorig jaar was dat zelfs met een kwart in vergelijking met in 2016. "Gezien de grote emotionele impact van inbraken op slachtoffers zijn wij tevreden met deze resultaten", reageert Gents burgemeester Termont. Ook in dalende lijn: het aantal gauwdiefstallen, drugshandel en verkeersongevallen.

'Gezien de grote emotionele impact van inbraken op slachtoffers zijn wij tevreden met deze resultaten'
Daniël Termont, burgemeester van Gent

Wel ziet de stad een stijgend aantal zedendelicten, al denkt men dat de intrede van het Zorgcentrum na Seksueel Geweld de drempel voor aangifte danig heeft verlaagd, waardoor die stijging enigszins misleidend is. Ook het aantal fietsdiefstallen ziet de stad stijgen, al ligt dat volgens de politie aan een erg actieve fietsdievenbende die eind vorig jaar werd opgerold.