© Joris herregods

Schoolkamperen voor de dochter van de baas: “Ik doe dit als vriendendienst”

Een week voor de inschrijvingen beginnen, staat er in Reet al een caravan voor de school geparkeerd. Nancy Declercq (50) bivakkeert sinds zaterdag aan de Hoge Weg. Niet voor zichzelf, maar voor Juliet (5), het dochtertje van haar baas.

jef wijckmans, maaike floor

“Dankzij deze caravan heb ik alles ter beschikking wat ik nodig heb, van een bed tot een keukentje, radio, douche en verwarming”, vertelt Nancy Declercq. Ze is zaterdag gearriveerd aan de Hoge Weg in Reet, tot verbazing van de buurtbewoners. Er kamperen ieder jaar wel een paar dagen ouders voor de school, maar een week van tevoren is toch uitzonderlijk.

“Juliet, het dochtertje van mijn baas zit in de laatste kleuterklas van De Wingerd. Volgend jaar gaat ze naar het eerste leerjaar, het liefst hier. Vandaar dat ik als vriendendienst hier al ben gaan postvatten”, vertelt Nancy.

Mama Inge Van Turnhout en papa Geert De Bruyn konden zelf geen verlof nemen. “Mijn man is zelfstandige en ik heb vier weken verlof per jaar. Dan is het lastig om daarvan al één week te missen”, vertelt Inge Van Turnhout via de telefoon vanaf haar werk.

“Juliet zou het heel erg vinden als ze van school moest veranderen. Ze raakte helemaal in paniek toen we haar erover aanspraken. Nancy poetst al een jaar of vijf voor ons en is een vriendin geworden. Zij wilde dat wel doen en kon er verlof voor nemen. We hebben dan een caravan gehuurd voor 395 euro, dat kon alleen per week. Daarom is Nancy er zaterdag al gaan staan. We wisselen wel af. ’s Avonds komt mijn man en dan kan Nancy even naar huis om te douchen en te rusten.”

Vervelende situatie

Van de 25 leerlingen die in het eerste leerjaar kunnen beginnen, zijn 21 plaatsen al ingevuld door broertjes en zusjes. Er zijn dus nog maar vier plaatsen over. Schooldirecteur Jo Van Havere vindt het een vervelende situatie dat mensen gedwongen worden om te kamperen.

© Joris herregods

“Onze kleuterschool is veel groter dan onze lagere school, dus we zitten ieder jaar met hetzelfde probleem. Ik pleit al jaren voor een centraal aanmeldingssysteem voor heel Vlaanderen. Nu hebben scholen de keuze. In Hemiksem ken ik bijvoorbeeld een vrije basisschool die het wel werkt met centrale inschrijvingen, bij ons is het schoolbestuur er nog niet voor te vinden. Zoals het nu gebeurt, is onrechtvaardig. We hebben een alleenstaande moeder gehad die hier om de hoek woonde, maar haar kind niet naar ons kon sturen omdat ze niet kon aanschuiven.”

Wat vindt de directeur ervan dat de dame in de mobilhome aanschuift voor de dochter van iemand anders? Jo Van Havere: “Dat zien we vaker. Er hebben hier ook al leden van een jeugdbeweging gestaan om iemands plaats vrij te houden. Wij hebben daar niet veel over te zeggen.”

Pizzafeestje

Nancy krijgt geregeld gezelschap van vrienden en haar vriend brengt vaak een warme maaltijd. “Vrijdagavond komt mijn baas en dan houden we een pizzafeestje. Of er nog andere ouders opdagen, weet ik niet. Sommige ouders kwamen al wel even kijken maar blijven kamperen vonden ze blijkbaar nog iets te vroeg. Ik verwacht vandaag of morgen toch wel andere mensen.”

Zelf doet Nancy dit voor het eerst. “Ik heb zelf geen kindjes, maar de ouders van het meisje voor wie ik nu aanschuif zijn goede vrienden geworden. Dit doe ik als vriendendienst. Het is best gezellig. De nachten zijn wat fris, maar ik slaap redelijk goed. En Juliet houdt mij ook gezelschap. Als je echt naar een bepaalde school wil, moet je er gewoon voor gaan.”

Het kamperen voor scholen is ondertussen een bekend fenomeen geworden. In onder andere Mortsel, Brasschaat en Edegem is al gekampeerd, en als de aanmeldingen in Antwerpen half april beginnen, zal er waarschijnlijk ook opnieuw gekampeerd worden voor de scholen die niet mee doen aan het centrale aanmeldingssysteem.