AP
Volledig scherm
PREMIUM
© AP

Hij moordde niet, maar zag wel alle gruwel: het portret van Oskar Gröning (96), boekhouder van Auschwitz die zijn celstraf nooit begon

Hij moordde niet, maar telde enkel het geld van de joden die het concentratiekamp binnenkwamen. Een bureaujob dus, maar toch kreeg Oskar Gröning in 2015 vier jaar cel. Die zal hij uiteindelijk niet moeten uitzitten: 'de boekhouder van Auschwitz' overleed op 96-jarige leeftijd.

22 reacties

  • Serge Surmont

    6 jaar geleden
    Die man kon daar gewoon niets tegen doen! Het apparaat zei, je zal dit doen, en dan doe je dat, enkel om te overleven. Maar de heren rechters dachten daar natuurlijk anders over, zij zouden alles gedaan hebben. Sukkels...
  • Dirk Bonneure

    6 jaar geleden
    Ik heb in de vroege jaren '80 eens een gesprek gehad met een Duitse ex-soldaat, die me onomwonden zei: "wenn wir nein sagten, waren wir sofort erschossen". Met die boekhouder was dat net hetzelfde. Zei je neen, dan kreeg je een kogel door je kop. En hij zal wel geweten hebben wat er zich afspeelde. Wat kon hij er tegen doen in zijn eentje? Juist. Niks.
  • DIRK JULIUS VANDESSEL

    6 jaar geleden
    Na 75 jaar ? Hoogste tijd om die bladzijde doffe ellende definitief om te draaien !
  • guido Bervoets

    6 jaar geleden
    SS'ers waren geen onschuldige sloebers die moesten opdraven voor de waanzin van een waanzinnige Hitler, zij kozen er bewust voor om in naam van het nazisme massamoorden te plegen en bevolkingsgroepen uit te roeien. Dankzij hen is Hitler erin geslaagd om 6 miljoen Joden om te brengen. Hun misdaden en hun medeplichtigheid minimaliseren is zelfs in strijd met de wet.
  • Jean-Pierre Vega

    6 jaar geleden
    Hopelijk heeft hij in zijn laatste uren nog eens goed afgezien.