Direct naar artikelinhoud

Een op de drie Belgen wil en kan thuiswerken, maar mag dat niet van de baas

Vandaag vermijden alle telewerkers samen elke dag ruim ­­9­­ miljoen kilometers, of 7 procent van al het woon-werkverkeer.Beeld Thinkstock

Uit een grootschalige enquête van de FOD Mobiliteit bij 2.000 werkende Belgen, blijkt dat zowat één op de drie werknemers die vandaag niet van thuis uit werken, maar dat wel minstens één dag per week zouden kunnen én willen doen, daarvoor geen toestemming krijgen van hun baas.

Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg vandaag.

Dat is dus een grote groep mensen die "mits wat kleine aanpassingen en een andere mentaliteit van de werkgever aan telewerk kan doen in de nabije toekomst", concludeert de FOD. 

Grote mobiliteitsimpact

Als zij dat beginnen te doen, zal de huidige 17 procent telewerkers (al ruim het dubbele van tien jaar geleden) nog aangroeien tot 42 procent. De impact daarvan op de mobiliteit zou 'zeer groot' zijn: vandaag vermijden alle telewerkers samen elke dag ruim ­­9­­ miljoen kilometers, of 7 procent van al het woon-werkverkeer. 

Dat zou dan oplopen tot 23 miljoen uitgespaarde kilometers per dag: een zesde van alle tijdens de spits gereden kilometers.

Lees ook: Deze jobs lenen zich uitstekend tot thuiswerk