Tienduizenden mensen naar Brussel voor autovrije dag

De "Autovrije Zondag" heeft tienduizenden mensen naar Brussel gelokt. In Brussel was het hele gewest autovrij, wat de grootste autovrije zone van het land was. Daarnaast banden ook bijna 40 steden en gemeenten in Vlaanderen vandaag de auto uit bepaalde zones.
Fietsers nemen de plaats in van de auto's in Brussel.

Mede dankzij het goede weer heerste er vandaag een gezellige drukte in de Brusselse straten. Maar het was niet de gebruikelijke drukte: de straten waren op deze "Autovrije Zondag" ingenomen door tienduizenden wandelaars, fietsers, en mensen op rolschaatsen, skateboards, steppen en dergelijke. 

Veel mensen waren van mening dat deze autoloze zondag Brussel teruggeeft aan zijn inwoners, en buitenlanders zeiden dat ze de stad op een andere manier leren kennen, zo zonder auto's.

De autoloze zondag in Brussel is zonder grote incidenten verlopen. 's Ochtends viel vooral de rust en de kalmte op van een stad zonder auto's. Volgens de Brusselse politie waren er dit jaar meer fietsers onderweg in het gewest dan de afgelopen jaren.

Op de autoloze zondag organiseerden het Brusselse Gewest, de gemeentes en verenigingen traditioneel een groot aantal activiteiten. Langs het kanaal konden kinderen tussen 5 en 14 jaar zich uitleven tijdens Kidz on Wheelz op de verschillende fietsparcours. Van op het Koningsplein vertrokken meer dan duizend mensen te voet, met de fiets of op rollers voor een tocht door het gewest. Op het Poelaertplein kwamen veel mensen samen om te dansen op de tonen van een aantal bekende dj's en met een uitzicht op de stad.

Vzw Cyclo kreeg meer oproepen dan afgelopen jaar via het groene nummer: een twintigtal fietsenmakers doorkruisten de hoofdstad om kleine technische problemen op te lossen.

Het Brusselse Gewest, dat van 9.30 uur tot 19 uur autovrij was, was de grootste autovrije zone in het land. Het openbaar vervoer van MIVB en De Lijn is vandaag gratis in Brussel. 

Ook de koninklijke familie stapte voor een ritje door Brussel op de fiets: (van links naar rechts) prins Emmanuel, prins Gabriel, koningin Mathilde, prinses Eleonore, kroonprinses Elisabeth en koning Filip. 

Minister Smet tevreden

Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) is tevreden over de zestiende editie van de autoloze zondag. Het is een mooie zonnige dag geworden en duizenden fietsers, wandelaars en skaters hebben Brussel een dag lang doen bruisen, zo zei hij.

"De Autoloze zondag toont perfect aan dat een stad met minder auto's en meer mensen in de straten een levendigere en aangenamere stad is", zei Smet. "Ik daag alle mensen die vandaag met de fiets of te voet kwamen uit om dit elke dag te blijven doen. Zo zullen we het nog beter doen dan de 50% meer fietsers die we in mei registreerden."

In het Brussels Gewest worden tijdens de autovrije zondag tal van activiteiten georganiseerd (foto: kabinet minister Smet). 

Vlaanderen

Dit jaar deden ook in Vlaanderen 43 steden en gemeenten mee. Vier daarvan hadden de autovrije zondag al eerder gehouden en Opwijk wacht tot volgende week.

Vijf gemeenten deden dit jaar voor het eerst mee: Rotselaar, Vorselaar, Lochristi, Bilzen en Opwijk.

In al de steden en gemeenten werd de auto gebannen uit een bepaalde zone of zones en op veel plaatsen zijn er ook allerlei activiteiten.

volgens de stad was de dertiende editie van Antwerpen Autovrij een groot succes. Ondanks de frissere weersverwachting kwamen zondag tienduizenden fietsers en voetgangers naar de autoluwe Antwerpse binnenstad.

Het gebied tussen de Leien en de Schelde was van 10 tot 18 uur voorbehouden voor fietsers en voetgangers. Hét centrum van Antwerpen Autovrij bevond zich ook dit jaar weer op de Meir, waar heel wat mensen kennis maakten met alternatieve vormen van vervoer op de uitgebreide mobiliteitsmarkt.

Antwerpen Autovrij wil mensen in de eerste plaats laten nadenken over hoe ze naar de stad komen. Want afhankelijk van wanneer en waarom we in de stad moeten zijn, kan het ene vervoersmiddel al "slimmer" zijn dan het andere. Antwerpen Autovrij wil iedereen kennis laten maken met alle mogelijkheden om "Slim naar Antwerpen" te kunnen komen.

Fietsers in Brussel.

Een groep skaters met feestelijke ballonnen in Brussel (foto: kabinet minister Smet).

Een eenzame auto roeit tegen de stroom in in Brussel (foto: kabinet minister Smet).

Tijd voor een selfie op de fiets in een lege straat

Meest gelezen