“OCMW’s moeten 26,5 miljoen terugbetalen aan Fedasil”

© Photo News

De OCMW’s moeten 26,5 miljoen terugbetalen aan Fedasil, de federale instelling die de opvang van asielzoekers regelt. Dat zegt de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Die begrijpt evenwel de beslissing, zegt Nathalie Debast van de VVSG woensdag in een reactie.

Verschillende kranten schreven woensdag dat de OCMW’s recent een brief gekregen hebben van Fedasil, waarin die hen vraagt om de reserves die ze hebben opgebouwd met geld voor de opvang van asielzoekers terug te betalen. Fedasil vraagt 75 procent terug. Vanaf juni wordt dat 90 procent. Van de 8.760 lokale opvangplaatsen staat er momenteel 41 procent leeg.

De VVSG becijferde dat het voor heel België om een bedrag van 26,5 miljoen euro gaat. Zowat 20,8 miljoen daarvan komt uit Vlaanderen, omdat het gewest meer lokale opvangplaatsen heeft. Brussel en Wallonië zijn goed voor 5,7 miljoen euro. Het gaat om de reserves uit 2016, zegt Debast. De cijfers voor 2017 zijn nog niet berekend.

“Voor sommige gemeenten komt dat onverwacht, maar we weten dat Fedasil dat geld nodig heeft voor haar huidige werking en het is logisch dat we dat bekijken. We kunnen ermee leven”, zegt de VVSG. “Als er een nieuwe asielcrisis uitbreekt, dan kan dat natuurlijk opnieuw bekeken worden. De gemeenten hebben bewezen dat ze een volwaardige partner zijn wat dat betreft.”

Debast wijst er wel op dat de regeling van Fedasil wel voorziet dat gemeenten die met het geld al investeringen gepland hadden, met Fedasil kunnen overleggen over het percentage dat terugbetaald moet worden. “Dan kan daarvan afgeweken worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen