"Geen aanwijzingen dat explosie in New York gelinkt is aan internationaal terrorisme"

Bij een ontploffing in de New Yorkse wijk Chelsea zijn zaterdagavond 29 gewonden gevallen. Er zijn momenteel geen aanwijzingen dat de explosie een terroristische daad zou zijn geweest, het onderzoek naar de oorzaak loopt nog. In de loop van de nacht vond de politie nog twee verdachte paketten terug.

De ontploffing gebeurde zaterdagavond om 20.30 uur, zondag 2.30 uur Belgische tijd, op 23rd Street tussen Fifth en Sixth Avenue, gelegen in de drukke wijk Chelsea in het stadsdeel Manhattan. De brandweer had het aanvankelijk over 25 gewonden, maar de New Yorkse politie heeft dat aantal intussen bijgesteld naar 29.

“De verwondingen zijn ernstig, maar niemand is levensgevaarlijk gewond zijn”, zei de burgemeester Bill De Balsio. De meeste slachtoffers zouden geraakt zijn door rondvliegende brokstukken en hebben snijwonden. Volgens getuigen trilde de hele omgeving en kwam er rook uit een verwrongen vuilnisbak.

Tweede bom in snelkookpan?

Het is nog niet duidelijk welk type bom is afgegaan. Een gasontploffing is nu officieel uitgesloten, maar meer informatie is nog niet vrijgegeven. Waarschijnlijk gaat het om een zelfgemaakte bom in een vuilnisbak of een doos op straat.

Volgens Reuters en CNN zou de politie vier blokken verder een tweede verdacht pakket hebben teruggevonden. Het zou gaan om een snelkookpan, die met draden verbonden was met een mobiele telefoon. Er zou ook een zwart voorwerp met tape aan de pan zijn vastgeplakt. De inhoud van de pan is niet bekend, het is niet duidelijk of er ook explosieven in zaten.

In de loop van de nacht werd nog een tweede verdacht pakket teruggevonden in een vuilniszak, meldt persagentschap AP. In de buurt werd een verdachte man opgepakt, hij wordt momenteel ondervraagd door de politie. "De politie heeft het gebied rond de explosie doorzocht en als een quarantainegebied behandeld. Het onderzoek naar de oorzaak en de explosie zelf loopt nog," laat politiehoofd James O'Neil weten.

Zondagnamiddag gaf de gouverneur van New York een persbriefing. Het onderzoek naar de ontploffing zaterdagavond, loopt nog, zei hij, maar er zijn tot nu toe nog geen aanwijzingen dat de explosie gelinkt is aan internationaal terrorisme. Er worden uit voorzorg duizend extra agenten ontplooid, kondigde Cuomo nog aan.

“Geen verband met ontploffing New Jersey”

Voorlopig wijst niets op een verband met de eerdere ontploffing zaterdag in New Jersey. Daar ontplofte een bom in een vuilbak langs het parcours van een loopwedstrijd die georganiseerd werd als benefiet voor de Amerikaanse marine.

De politie is wel gealarmeerd door de parallellen met de bomaanslag op de marathon van Boston in 2013. De daders hadden toen twee met springstof gevulde snelkookpannen tot ontploffing laten brengen. Daarbij kwamen drie mensen om en raakten meer dan 250 mensen gewond.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© AP

© REUTERS

© AFP

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER