© BFM

Deze zwarte punten in de provincie Antwerpen moeten het dringendst worden aangepakt

Een dynamische lijst, die elk jaar vernieuwd wordt op basis van de meest recente ongevallencijfers. Daarmee wil Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) de zwarte punten in ons land sneller aanpakken. “Voor elk punt wordt gezocht naar kleine ingrepen die het verkeer veiliger kunnen maken op korte termijn”, zegt Weyts. Bovenaan de lijst staan twee kruispunten op de A12 in Aartselaar.

dvd

In februari bleek een kruispunt in het Gentse waar een meisje van 16 om het leven kwam bij een verkeersongeval, al jaren op de lijst van zwarte punten te staan. Er was vijftien jaar geleden al beslist dat er iets moest veranderen, maar in de praktijk gebeurde er niets. Dat soort situaties wil minister Ben Weyts aanpakken met een dynamische lijst. “De originele lijst uit 2002 bleef immers onveranderd, terwijl in de praktijk sommige van de 809 punten minder ‘zwart’ werden en andere locaties zich ontwikkelden tot nieuwe zwarte punten”, aldus Weyts.

Hij vindt dat de aanpassingen aan zwarte punten sneller moeten en lanceert daarom een dynamische lijst die elk jaar vernieuwd wordt. Er wordt gewerkt met een puntensysteem waarbij een dodelijk slachtoffer 5 punten vertegenwoordigt, een zwaargewond slachtoffer drie punten en een lichtgewonde één punt. Punten die op jaarbasis een score hoger dan 15 halen, komen op de lijst. Geen morbide boekhoudkunde, meent Weyts. “In de praktijk kiezen we ervoor om eerst in te grijpen waar het nu echt levensbelangrijk is”. De lijst is enkel van toepassing op punten die langs gewestwegen liggen en dus in beheer zijn door het Vlaams Gewest.

Quick wins

De lijst voor 2018, gebaseerd op de ongevallencijfers van 2014, 2015 en 2016, is goedgekeurd en bevat 213 locaties. Daarvan zijn 33 punten al aangepakt. “Op nog eens 44 locaties zijn er dit jaar ‘quick wins’ gepland: gerichte ingrepen die op korte termijn doorgevoerd kunnen worden om het verkeer lokaal al veiliger te maken”, zegt Weyts. “Voor 61 locaties is er al een structurele oplossing gepland, maar wordt bekeken of er niet ook hier ‘quick wins’ mogelijk zijn op zeer korte termijn.”

Voor de overblijvende 75 locaties wil Weyts private bedrijven aan het werk zetten om ‘quick wins’ uit te werken. “Door externen in te schakelen, kan men sneller gaan en meer zwarte punten aanpakken”, zegt Weyts. “Daarvoor hebben we nu historisch hoge budgetten.”

A12 gevaarlijkst

In de nieuwe dynamische lijst zijn een pak Antwerpse punten opgenomen. Het gaat onder meer om twee kruispunten op de A12 in Aartselaar, waar de voorbije weken nog verschillende zware ongevallen gebeurden: dat met de Cleydaellaan en dat met de Langlaarstraat. Ze krijgen de hoogste score van de provincie, met respectievelijk 82 en 61 punten. Sterker: over heel Vlaanderen gezien zijn het de punten die volgens de lijst het dringendst moeten worden aangepakt. Volgens de dynamische lijst zijn de punten geanalyseerd en de ‘quick wins’ bepaald.

Ook twee kruispunten op de Parklaan in Turnhout scoren hoog: met name het kruispunt met de Graatakker en dat met de Steenweg op Turnhout. Het eerste wordt nog onderzocht, voor het tweede zijn de ‘quick wins’ bepaald.

Het kruispunt van de Plantin en Moretuslei met de Binnensingel in Borgerhout staat op de vierde plaats in de lijst. Daarvoor is de structurele oplossing gekend. Het kruispunt wordt vanaf 2019 aangepakt, samen met een reeks andere kruispunten op de gevaarlijke Plantin en Moretuslei.

Ook de Antwerpse Waaslandtunnel is opgenomen in de lijst, maar daar wordt de situatie nog onderzocht.

Bekijk hier de volledige lijst van de zwarte punten in de provincie:

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER