Slachtoffers 22/3 betreuren oproep van NTGent

© AFP

Philippe Vansteenkiste, die met V-Europe slachtoffers van 22/3 verenigt, vindt het onkies dat NTGent op zoek gaat naar teruggekeerde Syriëstrijders voor een theatervoorstelling over het Lam Gods.

Eline Bergmans

‘Het is spijtig dat opnieuw commerciële interesse primeert boven een humane aanpak’, zegt Philippe Vansteenkiste in een reactie op het nieuws dat NTGent teruggekeerde Syriëstrijders zoekt voor een theatervoorstelling over het Lam Gods.

Het Laatste Nieuws berichtte woensdag over de theatervoorstelling, nadat de Gentse theatergroep in zoekertjes met hun opmerkelijke casting uitpakte waarin ze uiteenlopende profielen zoeken.

Een Adam en een Eva bijvoorbeeld. Maar ook Ridders van Christus, de kruisvaarders van destijds. ‘In onze moderne, superdiverse maatschappij moet het begrip kruisvaarder natuurlijk opengetrokken worden’, vindt productieleider Annabel Heyse. NTGent zoekt daarom naar ‘overtuigde gelovigen’. En dat gaat breed. ‘U vecht voor uw overtuigingen? U hebt gevochten voor IS?’, klinkt het in de advertentie die veel reactie uitlokt.

‘Eerst slachtoffers, pas daarna daders’

Philippe Vansteenkiste, de broer van luchthavenbediende Fabienne Vansteenkiste die om het leven kwam tijdens de aanslag in Zaventem, betreurt dat NTGent de slachtoffers niet heeft geraadpleegd voor ze hun oproep lanceerden. ‘In andere landen worden slachtoffers als gesprekspartners behandeld. Zo toon je dat de samenleving samen is en niet verstoord werd door de terroristen.’

‘Het is toch logisch dat eerst de slachtoffers worden benaderd en pas daarna de daders?’, aldus nog Vansteenkiste. ‘Anders is er volgens mij een deontologisch probleem.’

Ook het Gentse stadsbestuur reageerde al op de advertentie. Voor hen primeert de artistieke vrijheid, zolang het NTGent zich aan de grenzen van het wettelijke houdt. De Gentse oppositie denkt daar anders over: ‘Terugkerende Syriëstrijders horen niet thuis op het podium maar in de gevangenis”, zegt N-VA-lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt op Twitter.

‘Uiteraard is er vrijheid van expressie’, vindt Philippe Vansteenkiste. ‘Toch is het voor ons als slachtoffers storend dat er handel en commercie wordt gedreven met een onderwerp als terreur.’