Direct naar artikelinhoud
Groot-Brittannië

Koopt May krediet door 23 Russische diplomaten het land uit te zetten?

Theresa May.Beeld EPA

Groot-Brittannië wijst 23 Russische diplomaten uit, omdat Moskou geen helderheid wil verschaffen over het gebruik van Russisch zenuwgas bij een moordaanslag op een oud-KGB-spion in Salisbury. Rusland noemt de aantijgingen ongegrond en belooft dat de reactie 'niet mild' zal zijn. 

Voor Theresa May komt het conflict met Rusland op een precair moment. Londen zit midden in een vechtscheiding met de Europese bondgenoten, wier steun May nu hoopt te krijgen voor nadere sancties.

De Britse overheid zal ook bezittingen van de Russische staat bevriezen, beter in de gaten houden welke Russen zich op het eiland vestigen en striktere douanecontroles uitvoeren bij privévliegtuigen. En het zal een amendement op een fraudewet steunen dat het mogelijk maakt sancties te treffen tegen Russen die worden verdacht van corruptie. 

Jeremy Corbyn

De verwachting is dat dit pas het begin is en de Britten, in afwachting van het Russische antwoord, niet meteen al hun kaarten op tafel willen leggen. Downing Street hintte bijvoorbeeld op cyberacties.

Mays maatregelen kregen in het Lagerhuis steun van haar eigen partij en een groot deel van de oppositie. Voor de als zwak uitgemaakte premier is het een kans om resoluut over te komen. Een partijgenoot zag zelfs ‘flitsen van de IJzeren Dame’. 

De verwachting is dat dit slechts het begin is. Downing Street hintte al op cyberacties

Veel aandacht ging uit naar Jeremy Corbyn. De Labour-leider veroordeelde weliswaar de mensenrechtenschendingen van het Poetin-regime, maar weigerde de Russen de schuld te geven voor ‘Salisbury’. Zijn woordvoerder Seumas Milne wees erop dat de Britse veiligheidsdiensten rondom de Irak-oorlog ook fout zaten met de vermeende aanwezigheid van chemische wapens.

Volgens analisten komt May voorlopig beter uit de crisis naar voren dan de Labour-voorman. 

Voor May is de ruzie een extra complicatie bij het toch al lastige brexit-dossier. Zal ze zich opgelaten voelen wanneer tijdens de aanstaande Europese top op initiatief van EU-president Donald Tusk zal worden gesproken over de gifgasaanval op Brits grondgebied?

Brexiteers

De tegenstanders van de brexit hebben in het licht van de Russische agressie altijd gewezen op het belang van Europese eenheid. Dat geopolitieke belang is door de brexiteers gerelativeerd. 

Het is bovendien geen staatsgeheim dat opper-brexiteer Nigel Farage een zwak koestert voor de Russische leider. In het afgelopen jaar zijn er aanwijzingen opgedoken die suggereren dat het Kremlin geprobeerd heeft het Britse EU-referendum te beïnvloeden, net zoals dat later het geval zou zijn bij de Amerikaanse verkiezingen. 

In Londen bestaat nu de vrees dat Russische nepaccounts de sluimerende verdeeldheid in Noord-Ierland zullen uitbuiten.

Maar hoe eensgezind is de EU waar het gaat om de door May verlangde stappen tegenover Moskou. Kort na haar verklaring in het roerige Lagerhuis veroorzaakte de Franse president Emmanuel Macron irritatie bij de Britten door te zeggen dat het te vroeg is om actie te ondernemen en dat hij eerst bewijzen wil zien van Russische betrokkenheid. Waar de Britten alle contacten op hoog diplomatiek niveau hebben verbroken, gaat Macron binnenkort bij Poetin op bezoek. 

Angela Merkel steunt May wel, evenals de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Nikki Haley.

In Londen leeft de vrees dat Russische nepaccounts de sluimerende verdeeldheid in Noord-Ierland zullen uitbuiten

Onafhankelijk van de grillen en de belangen van buitenlandse collega’s kan May nog veel verder gaan bij het bestrijden van de Russen. "Wat ze nu heeft voorgesteld, is weinig en vaag", zegt Mark Hollingsworth, auteur van het boek Londongrad. "Ze kan het de vrienden en stromannen van Poetin in Londen erg moeilijk maken, bijvoorbeeld door te onthullen welke Russen schuilgaan achter de vennootschappen die miljoenen aan vastgoed bezitten."

Zo hoeft Igor Sjoevalov zich nog even geen zorgen te maken, de Russische vicepremier die op naam van een bedrijf een penthouse van 13 miljoen euro heeft. Om de hoek van Downing Street.