De Russische president Poetin. "Poetin en het Kremlin zijn de kiezer geen verantwoording verschuldigd, want ze hangen niet af van inkomsten uit belastingen", zegt hoogleraar Russische politiek Katlijn Malfliet. "Poetin heeft immers de controle over de gas- en oliesector. Eens hij gekroond is bij plebisciet, hoeft hij geen verantwoording meer af te leggen. Men geeft aan die leider de mogelijkheid om Rusland naar het beste van zijn kunnen te besturen."
Volledig scherm
De Russische president Poetin. "Poetin en het Kremlin zijn de kiezer geen verantwoording verschuldigd, want ze hangen niet af van inkomsten uit belastingen", zegt hoogleraar Russische politiek Katlijn Malfliet. "Poetin heeft immers de controle over de gas- en oliesector. Eens hij gekroond is bij plebisciet, hoeft hij geen verantwoording meer af te leggen. Men geeft aan die leider de mogelijkheid om Rusland naar het beste van zijn kunnen te besturen." © REUTERS

Prof Russische politiek KU Leuven: "Presidentskandidaten kansloos tegenover Poetin, maar niet betekenisloos"

De presidentsverkiezingen in Rusland zijn niet echt een verkiezing van een president zoals in het Westen, maar eerder "een kroning bij plebisciet" van een leider waarachter de bevolking zich schaart. Katlijn Malfliet, hoogleraar Russische politiek aan de KU Leuven, stelt dat de zeven kandidaten die zondag uitkomen tegen huidig president Vladimir Poetin, "kansloos maar niet betekenisloos" zijn.

4 reacties

  • Fons Casteels

    6 jaar geleden
    Rusland is géén communistisch land, mijnheer Beyens. Het is een vrijemarkt-economie en een meerpartijen-democratie. Wanneer een professor zegt dat het feit dat een tegenkandidaat (in peilingen) 7% haalt "betekenisvol" is, dan is dat een persoonlijke interpretatie die weinig academisch is. Idem dito voor haar bewering dat Poetin "geen verantwoording moet afleggen aan de kiezers". ELKE politicus die wil verkozen worden, doet dat per definitie.
  • Daan Roos

    6 jaar geleden
    Denk ook aan het tsaar tijdperk. De familie Romanoff had als taak een tsaar aan te duiden, wat vaak heel moeilijk was. Immers deed je als tsaar het goed, dan kreeg je eeuwige roem. In het ander geval werd het een kogel of portie gif.
  • Daan Roos

    6 jaar geleden
    Ooit heeft het westen ook sterke leiders gekend. Denk maar aan generaal De Gaulle. Na de oorlog zorgde hij voor de heropleving en de onafhankelijkheid van Frankrijk. De huidige politici zullen nu wel zeggen dat hij een dictator was, maar wel ene die de Fransen massaal verkozen!
  • Marc Baeyens

    6 jaar geleden
    De communistische landen gaan vol voor de integrale dictaturen. Neem nu China als recentste voorbeeld.