Meer dan 1.500 flexi-jobs in kleinhandel

Staatssecretaris Philippe De Backer (Open VLD) © Joris Herregods

Sinds de uitbreiding van het systeem in januari zijn er 1.515 flexi-jobbers aan de slag gegaan bij bakkers, slagers of winkels. Ook bijna 2.000 gepensioneerden klussen bij.

Matthias Verbergt

In de eerste twee maanden van dit jaar zijn 1.515 flexi-jobbers in de kleinhandel begonnen. In totaal klussen 30.528 Belgen bij onder het fiscaal gunstige systeem van flexi-jobs, onder wie ook 1.944 gepensioneerden.

Die cijfers maakte federaal staatssecretaris voor de Bestrijding van sociale fraude Philippe De Backer (Open VLD) vanochtend bekend. Eind 2017 waren er in totaal 28.411 flexi-jobbers aan de slag.

De federale regering voerde flexi-jobs in 2015 in de horeca in om zwartwerk te bestrijden. Op flexi-jobs, die er alleen zijn voor mensen die al minstens vier vijfde werken, wordt slechts een werkgeversbijdrage van 25 procent geheven en geen verdere belastingen.

Het zomerakkoord van vorig jaar breidde het systeem uit naar gepensioneerden en de handel. De 1.515 personen die er sinds januari in de handel bijkwamen, zijn voornamelijk aan de slag bij bakkers, slagers, kappers en buurtwinkels, aldus De Backer. Voor supermarkten is er nog geen sectoraal akkoord.