© BELGA

Piqueur moet 20 miljoen euro uit eigen zak betalen voor faillissement Optima

Jeroen Piqueur moet 20 miljoen euro uit eigen zak ophoesten in het kader van het faillissement van Optima, de bank waarvan hij de topman was. Dat heeft de rechtbank van eerste aanleg van Gent vanmorgen beslist. Het grote Optimaproces is voor later.

gn,blg

De 20 miljoen moet dienen om het faillissement van de bank te helpen afhandelen.

De curator van het faillissement had op die betaling aangedrongen omdat Piqueur een bankgarantie van 20 miljoen euro had afgesloten als Optima failliet zou gaan. Die verbintenis tussen de Nationale Bank en de topman van Optima was zelfs vastgelegd op film.

Piqueur betwiste dat hij de garantie moest betalen omdat hij vindt dat het faillissement was uitgelokt door de Nationale Bank.

Maar hij streek zelf indertijd wel 600.000 euro op omdat hij de garantie had willen afsluiten.

Benedicte Schumacher, de vrouw van Piqueur, had eerder aan de familierechtbank de nietigverklaring gevraagd van de verbintenis van garantiestelling, omdat de 20 miljoen zowel aan Piqueur als aan haar zou toebehoren. De rechtbank heeft die vraag afgewezen, omdat het om eenzijdige verbintenis gaat waardoor het belang van de familie niet in gedrang is gekomen.

Een video-opname die de NBB in 2014 maakte waarin Piqueur de garantiestelling van 20 miljoen euro aanvaardt, zou volgens zijn verdediging aantonen dat het geld niet van toepassing zou zijn bij een faillissement. De video zou het contact weergeven tussen gouverneur Luc Coene en zijn latere opvolger Jan Smets enerzijds, en Piqueur, Luc Van den Bossche (de vroegere voorzitter van het directiecomité) en Danny De Raymaeker (de vroegere CEO) aan de kant van Optima Bank. Op de meeting bij de Nationale Bank op 24 november 2014 eiste de Nationale Bank een garantie van de hoofdaandeelhouder om de afwikkeling van de bankactiviteiten te kunnen verzekeren.

Aansprakelijkheidsfouten

"Er was een psychologische dwang van de gouverneur. Mijn cliënt moest tekenen of er kwam een speciaal commissaris", zei Vincent Van Obberghe, de advocaat van Piqueur. "Mijn cliënt heeft strategische fouten en bedrijfseconomische fouten gemaakt, maar geen aansprakelijkheidsfouten. Optima had niet failliet verklaard moeten worden. De video en de briefwisseling van de Nationale Bank bevestigen dat die garantiestelling uitgedoofd is of enkel betrekking heeft op de afhandeling van de bancaire activiteiten."

Curator Matthias Gesquière stelde dat "de eenzijdige wilsuiting" van Piqueur duidelijk op schrift staat. "Er staat letterlijk dat hij 'ongeacht van faillissementsprocedure' moet instaan voor 20 miljoen euro. Piqueur is ook fors vergoed geweest voor deze verbintenis. Hij kreeg 600.000 euro rechtstreeks in de pocket als tegenprestatie voor de verbintenis. Het filmpje over de gesprekken op de Nationale Bank is totaal niet volledig en de verdediging doet de waarheid geweld aan."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER