Direct naar artikelinhoud
Geluksonderzoek

Ruim kwart Belgen voelt zich ongelukkig

Gezondheidseconoom Lieven Annemans.Beeld Photo News

Een op de drie Belgen is vandaag zeer gelukkig, maar ruim een kwart is dat niet, zo blijkt uit cijfers van het Nationaal Geluksonderzoek. Gezondheidseconoom Lieven Annemans (UGent) en levensverzekeraar NN deden een onderzoek bij 3.770 Belgen om na te gaan wat hen gelukkig maakt. 

Een Belg op drie (35 procent) is zeer gelukkig. Zij geven hun leven een score van minstens acht op tien. Ruim een kwart (28 procent) voelt zich daarentegen niet gelukkig. Gemiddeld scoren de Belgen 6,55 op 10, dat is lager dan in eerdere gelijkaardige Europese studies.

Een mogelijke verklaring voor het lagere cijfer is dat het Nationaal Geluksonderzoek anoniem gebeurde, waardoor deelnemers een eerlijker antwoord gaven. Anderzijds is er ook een algemene daling van ons welzijn, zoals onlangs ook aangegeven door het Planbureau.

Senioren gelukkigst

Er zijn nauwelijks regionale verschillen in het geluksgevoel: Vlamingen, Walen en Brusselaars zijn ongeveer even gelukkig. Ook mannen en vrouwen scoren zowat gelijk op algemene levenstevredenheid. Er zijn daarentegen wel grote generatieverschillen. Zo blijken 60- en 70-plussers gemiddeld het gelukkigst te zijn. De babyboomers, de generatie die na de Tweede Wereldoorlog ter wereld kwam, geven hun leven een score van 7,2 op 10. Belgen tussen 35 en 49 jaar noteren daarentegen 6,2 op 10 en is van alle leeftijdsgroepen het minst gelukkig.

Geluk en inkomen

Volgens het onderzoek van Annemans en NN voelen mensen met een financieel stabiele situatie zich gelukkiger dan zij die het minder breed hebben. Maar dat geldt maar tot op een bepaald niveau. Zo is het verschil in levenstevredenheid tussen iemand uit een gezin met een netto inkomen van 2.000 euro per maand vergeleken met iemand uit een gezin met een netto inkomen van 1.000 euro gemiddeld groter dan het verschil tussen personen met een netto gezinsinkomen van 4.000 en 3.000 euro. 

"Een financieel zorgeloos leven biedt stabiliteit en gemoedsrust", verklaart Annemans. "Als we echter kijken naar de relatie tussen gezinsinkomen en algemene levenstevredenheid, dan merken we dat deze relatie afvlakt. Geld maakt gelukkig wanneer men weinig heeft, maar vanaf een bepaald niveau vermindert dat."