Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Ontdekking nieuw koraalrif geeft hoop: "Zelden zo'n gezond rif gezien"

Koraalrif bij Curaçao. Het rif dat ontdekt werd bij Saba ligt aan de rand van de Caribische Zee, dichtbij de Atlantische Oceaan, die zorgt voor de aanvoer van schoon water.Beeld anp

Het komt niet vaak voor: goed nieuws over koraal. Onderzoekers van de Wageningen Marine Research en het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee hebben bij het Caribische eilandje Saba - Nederlands territorium - een niet eerder bekend koraalrif ontdekt.

Het kilometerslange rif is in extreem goede conditie, zegt koraalexpert Erik Meesters. "Dit geeft ons weer wat hoop dat er misschien meer van zulke gebieden zijn waar koralen het goed doen."

Het rif bevindt zich in een uithoek van de Sababank, een grote
onderzeese verhoging ten zuidwesten van Saba. Het rif ligt zo'n 30
kilometer vanaf Saba. De wetenschappers denken dat de goede staat van het rif te danken is aan zijn geïsoleerde ligging, ver van de watervervuiling rond de eilanden. Het rif ligt aan de rand van de Caribische Zee, dichtbij de Atlantische Oceaan, die zorgt voor de aanvoer van schoon water.

Gezond

Meester zegt dat hij zelden zo'n gezond koraalrif heeft gezien. "Grote richels met zachte en harde koralen vertonen een schoonheid die doet denken aan de riffen van 50 jaar geleden, toen het verbleken van koralen - een gevolg van opwarming van het zeewater - nog niet bestond."

Het rif is volgens een ruwe schatting zo'n tien kilometer lang en een kilometer breed. De onderzoekers vonden koralen op dieptes tussen de twintig en zeventig meter. "De Sababank is misschien wel het bijzonderste natuurgebied dat Nederland bezit. We moeten er heel voorzichtig mee omgaan", aldus Meesters. Delen van de Sababank, een gebied van 2.200 vierkante kilometer, zijn nog niet onderzocht.

'Grote richels met zachte en harde koralen vertonen een schoonheid die doet denken aan de riffen van 50 jaar geleden'
Erik Meesters, koraalexpert

Slechte staat

Biologen onderzochten de Sababank de afgelopen weken met het onderzoeksschip Pelagia. Op de meeste plekken bleek het koraal er slecht aan toe. De Sababank kreeg in 2010 een beschermde status en werd daarmee het grootste beschermde natuurgebied van Nederland.