Regering legt minimumleeftijd voor Facebook vast op 13 jaar

Themabeeld © Photo News

De minimumleeftijd voor sociale media in ons land wordt 13 jaar. De regering volgt het voorstel daarover van staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open VLD).

mg

In mei wordt een nieuwe Europese gegevensverordening van kracht en verstrengt dus de privacywetgeving. Een van de zaken die de lidstaten nog zelf mogen bepalen, is de minimumleeftijd voor sociale media. In elke lidstaat wordt momenteel de discussie gevoerd of die nu 13 of 16 jaar moet zijn. Na overleg met onder meer de kinderrechtencommissarissen en de jeugdraden kiest de regering nu voor dertien jaar.

‘Digitaal is het nieuwe normaal. Ik pleit in de eerste plaats voor 13 jaar omdat dat het beste aansluit bij de realiteit. We zien op dit moment dat veel jongeren liegen over hun leeftijd om toch toegang te krijgen tot sociale media’, aldus De Backer.

Uit statistieken van Child Focus blijkt dat 83 procent van de 13- en 14-jarigen regelmatig inlogt op sociale media. De Backer benadrukt wel dat privacyvoorlichting voor jongeren belangrijk is. ‘Jongeren worden nergens voorgelicht over privacy. Daarom stelde ik twee weken geleden een lessenpakket privacy voor met Vlaams minister Sven Gatz.’

De Backer wijst er nog op dat de nieuwe privacywetgeving veel betere bescherming voor kinderen en jongeren voorziet. ‘We moeten maken dat jongeren inzicht krijgen in sociale media om zo veilig internetgebruik te garanderen. Net zoals we dat ook doen met bijvoorbeeld seksuele voorlichting. Dat krijgen we alleen voor elkaar als we niet langer blind zijn voor de realiteit. De keuze voor 13 jaar is daarom de logische optie, als we onze jongeren weerbaarder, beter geïnformeerd en voorzichtiger het internet op sturen.’