Meer leerlingen in het basisonderwijs tijdens schooljaar naar hoger of lager leerjaar

© Marcel van den Bergh

Het aantal leerlingen dat in de loop van het schooljaar in het basisonderwijs naar een hoger of lager leerjaar overstapt, is de afgelopen jaren sterk gestegen. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) op een schriftelijke vraag van Koen Daniëls (N-VA).

Volgens de minister kunnen er geen algemene conclusies getrokken worden uit deze evolutie.

Tijdens het schooljaar 2016-2017 stapten 563 leerlingen uit het basisonderwijs over naar een hoger leerjaar, terwijl er dat in 2013-2014 nog slechts 439 waren. Daarnaast verhuisden het voorbije schooljaar ook 895 leerlingen naar een lager leerjaar, terwijl dat er in 2013-2014 805 waren. In beide gevallen was er de voorbije jaren vrijwel een continue stijging van het aantal.

Het is volgens Crevits bij gebrek aan informatie over de motieven niet evident om uit deze cijfers conclusies te trekken. “Ik denk bijvoorbeeld aan leerlingen die instromen vanuit het buitenland voor wie het niet eenvoudig is om meteen bij het begin van het schooljaar de juiste keuze te maken. Daarnaast kan een deel van de leerlingen na een B-attest initieel kiezen om verder te gaan in een hoger jaar, maar na verloop van tijd toch beslissen om het leerjaar over te doen”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen