"Eerste luchtaanvallen op Aleppo sinds staakt-het-vuren"

De Syrische stad Aleppo zou getroffen zijn door vier luchtaanvallen. Dat meldt althans het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. Als het bericht klopt, is het de eerste zware schending van het staakt-het-vuren dat vorige week inging.

Volgens het Observatorium hebben gevechtsvliegtuigen enkele wijken van de Syrische stad onder vuur genomen. Er zouden meerdere gewonden zijn gevallen, maar meer details kon de organisatie niet geven. De aanval is wellicht uitgevoerd door het regimeleger van president Bashar al-Assad, dat gesteund wordt door de Russen.

Mogelijk is de aanval een reactie op de luchtaanvallen van de Verenigde Staten gisteren. Daarbij kwamen meer dan 60 regeringssoldaten om het leven. De VS zegt dat stellingen van terreurgroep IS geviseerd werden, maar geeft nu toe dat er iets is misgegaan. Het incident veroorzaakte zware spanningen tussen de Verenigde Staten en Rusland.

Dat de nieuwe aanval in Aleppo zou hebben plaatsgevonden, is niet toevallig. De voormalige economische hoofdstad van Syrië vormt het voornaamste front van de oorlog die sinds 2011 al meer dan 300.000 doden heeft gemaakt. Het Russisch-Amerikaans akkoord dat een staak-het-vuren instelt, voorziet ook in het sturen van humanitaire hulp naar de zones die de rebellen controleren in de stad. Daar leven volgens de Verenigde Naties 250.000 inwoners, ingesloten en belaagd door het regime van president Bashar al-Assad.

AFP or licensors

Meest gelezen