Videospeler inladen...

Onafhankelijke ngo meldt honderden onregelmatigheden bij Russische verkiezingen

De Russische oppositie en de ngo Golos melden dat er zich al ruim 1.800 onregelmatigheden hebben voorgedaan in de Russische stembureaus. Het doel hiervan zou zijn om de opkomst kunstmatig te verhogen, zodat de overwinning van Poetin geloofwaardiger wordt.

De Russische ngo Golos (stem) is gespecialiseerd in het observeren van verkiezingen en verkiezingsfraude. Op haar website vermeldt de ngo ruim 1.800 onregelmatigheden. Dit gaat vaak om extra stembiljetten die worden toegevoegd aan de stembussen, mensen die meermaals stemmen of obstructie door de waarnemers bij het uitbrengen van een stem. 

Ook Aleksej Navalny, de belangrijkste oppositiekandidaat die niet mocht deelnemen aan deze verkiezingen, meldt honderden gevallen van verkiezingsfraude. Zijn partij van de Vooruitgang stuurde 33.000 waarnemers naar stembureaus, om erop toe te zien dat de verkiezingen eerlijk zouden verlopen. 

Op sociale media circuleren beelden waarop te zien is hoe extra stembiljetten in de stembussen worden gestopt. Zoals op de beelden hieronder, afkomstig van de Centrale Kiescommissie, die in elk kiesbureau live beelden toont. 

Ook Navalny retweette beelden van mogelijke stembusfraude in een stembureau in het oosten van het land. De beelden zijn afkomstig van MBX Media, een mediakanaal dat zich als "vrij" voor "vrije mensen" profileert.

Ella Pamfilova, hoofd van de Centrale Kiescommissie die toezicht houdt op de verkiezingen, verklaarde dat ze de beelden zullen onderzoeken en onmiddellijk zullen reageren op meldingen van verkiezingsfraude. Zo werd in de zuidelijke stad Rostov aan de Don al een stembus gesloten waar sprake was van "ballot stuffing"

Cyberaanvallen

De officiële website van diezelfde Centrale Kiescommissie werd eerder op de dag al het slachtoffer van een mislukte cyberaanval. Pamfilova vertelde de pers dat er sprake was van een DDoS (Distributed Denial of Service) tussen 2 en 5 uur. Bij een DDoS bestoken hackers een computersysteem met extreem veel bezoeken, waardoor de server van het computersysteem het begeeft. De IP-adressen van de aanvallende computers konden worden teruggeleid naar 15 landen, maar daarover wou Pamfilova verder geen details geven.  

Meest gelezen