Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier (rechts) and Brits Brexit-minister David Davis (links) op de persconferentie in Brussel.
Volledig scherm
Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier (rechts) and Brits Brexit-minister David Davis (links) op de persconferentie in Brussel. © AP

Europese Unie en Groot-Brittannië bereiken akkoord over overgangsperiode na Brexit: "Tot 2020 deel van EU"

De Europese Unie en Groot-Brittannië zijn het eens over de voorwaarden van een overgangsperiode na het Britse vertrek op 30 maart 2019. Dat hebben de hoofdonderhandelaars Michel Barnier en David Davis maandag aangekondigd. Tijdens die overgangsperiode tot december 2020 zal Groot-Brittannië blijven genieten van toegang tot de Europese eenheidsmarkt. Het land moet dan wel alle Europese regels blijven respecteren en zijn financiële bijdrages blijven betalen. De Britten hebben dan ook geen inspraak meer in de Europese besluitvorming. 

8 reacties

  • Jan Van Boterdael

    6 jaar geleden
    Ik heb zo een gevoel dat de Europese Unie,wij dus,de pineut zullen zijn.
  • Jef Denijs

    6 jaar geleden
    De EU maakt de onderhandelingen zo moeilijk dat het bijna onmogelijk is om uit die sekte te geraken. Dit is waarschijnlijk ook bedoeld om de andere leden te waarschuwen.
  • Etienne Callebout

    6 jaar geleden
    Zal er nooit vankomen alles word opgeschoven , bij volgende verkiezingen brexit ongedaan gemaakt.
  • Frans Peeters

    6 jaar geleden
    EU moet toch nog ergens een gebondenheid voelen om de komende sancties tegen Rusland samen goed te keuren
  • marcus bastiaensens

    6 jaar geleden
    Dus onderhandelaars zijn politiekers en dus volledig onbekwaam. Een politieker reageert op een probleem, is nooit proactief of visionair. Ze kennen de toekomstige problemen van een brexit niet, dus schuiven ze alles eenvoudig door in de tijd.