Parlement krijgt langverwacht FAVV-rapport in handen

Het parlement heeft het rapport van het FAVV over de fraude bij slachthuis Veviba in Bastenaken ontvangen. Dat meldt het kabinet van minister van Landbouw Denis Ducarme (MR). “De informatie in het rapport versterkt de minister in zijn voornemen om de controleprocedures bij het FAVV te hervormen”, klinkt het.

Het voedselagentschap FAVV heeft op vraag van minister Ducarme een rapport opgesteld over wat het heeft ondernomen sinds het in 2016 een melding kreeg uit Kosovo dat er iets niet in orde was met het vlees van Veviba, en het uitbreken van de heisa vorige week.

Ducarme wilde dat rapport echter niet vrijgeven aan de parlementsleden zonder de toestemming van het parket. Hij vreesde voor procedurefouten.

Intussen heeft het parket het licht op groen gezet. Het rapport is overgemaakt aan het parlement, met uitzondering van enkele passages met “gevoelige informatie”. De minister is naar eigen zeggen “versterkt in zijn voornemen de controleprocedures bij het FAVV te hervormen”. De twee audits die de regering wil laten uitvoeren bij het voedselagentschap “zullen die hervormingen voeden”, klinkt het.

FAVV verdedigt aanpak

In het verslag over de fraude bij Veviba verdedigt het Federaal Voedselagentschap (FAVV) de eigen aanpak. Het FAVV vraagt voogdijminister Daniel Ducarme om bij de audits van het agentschap ook te onderzoeken hoe complexe dossiers zoals dat van Veviba het best aangepakt kunnen worden, aangezien de traditionele manier van werken in dit dossier haar limieten heeft getoond. Het FAVV benadrukt daarnaast dat bij het onderzoek in Kosovo nooit sprake geweest is van “bedorven” vlees.

Het verslag van het voedselagentschap over het dossier Veviba bestaat uit een inleidende tekst van tien pagina’s en tien kaften met bijlagen. Die bijlagen kunnen door de parlementsleden op het commissiesecretariaat geraadpleegd worden. In de inleiding wordt benadrukt dat de bijlagen over de externe audits bij Veviba vertrouwelijk zijn, aangezien het om engagementen gaat tussen het bedrijf en de onafhankelijke certifiërings- en inspectieorganen. Deze documenten mogen dus niet verspreid worden aan derden, luidt de waarschuwing.

Het agentschap wijst erop dat de Veviba-zaak een bijzonder schadelijke fraudezaak is, ook voor het FAVV zelf. En er wordt benadrukt dat er geen aanwijzingen zijn van een link van een medewerker van het FAVV en bedrijven van de Groep Verbist of andere actieve schakels in de voedselketen. Het agentschap heeft ook geen enkele “schuld” af te lossen bij de Groep Verbist en Veviba in het bijzonder.

Het FAVV geeft ook een opsomming van alle stappen die het ondernomen heeft na de vaststelling van de vervalste etiketten op het bevroren vlees dat in Kosovo aangetroffen werd. Begin oktober 2016 werd enkel fraude met de invriesdata vastgesteld, “op geen enkel ogenblik wordt in het verslag van dat onderzoek het woord ‘bedorven’ gebruikt”, luidt het. Het FAVV maakte de informatie op 7 oktober over aan de Belgische gerechtelijke autoriteiten. Om niet in het gerechtelijke onderzoek tussen te komen, werd besloten om geen parallel onderzoek te voeren in het invriesbedrijf. Wel heeft het agentschap meerdere malen contact gehad met de onderzoeksrechter, vaak op verzoek van het FAVV zelf.

Fraude in Kosovo

De fraude die in Kosovo ontdekt werd, heeft niets te maken met wat op 28 februari en 1 maart van dit jaar bij huiszoekingen in de versnijderij ontdekt werd en meteen de intrekking van de erkenning van Veviba en het terugroepen van verdachte producten tot gevolg had.

In het verslag wordt voorts een overzicht gegeven van de initiatieven die het FAVV genomen heeft na de vaststellingen bij Veviba in Bastenaken. Wat de reële risico’s betreft, wijst het erop dat het vlees rond de slachtwonden een risico voor de consument inhoudt omdat er mogelijk listeria in zou kunnen zitten. Voor wat het bevroren vlees betreft, lijkt er onder voorbehoud van de resultaten die nog ingewacht worden geen significant risico te bestaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen