Belgische F-16’s kunnen veel langer mee dan gepland

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) in de cockpit van een F-16.© BELGA

Een Amerikaanse studie toont aan dat de F-16 veel langer dan gepland in dienst kan blijven. Nochtans zei minister Steven Vandeput dat zo’n studie niet bestond.

mre

De regering-Michel besliste in 2015 om de F-16 van de Belgische luchtmacht te vervangen door een nieuw type jachtbommenwerper. In het parlement kreeg minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) sindsdien geregeld de vraag of die miljardenaankoop wel nodig is. Telkens weer stelde hij dat de F-16’s een levensduur hebben van 8.000 vluchturen en dan ‘versleten’ zijn. Die limiet bereiken ze tussen 2023 en 2028. Tegen dan moet dus een vervanger klaarstaan.

Vandeput bevestigde daarbij dat er geen studies of programma’s bestaan, ook niet bij de constructeur van het toestel, het Amerikaanse Lockheed Martin, om de Belgische F-16 langer in dienst te houden. Maar nu blijkt dat zo’n studie wel degelijk bestaat. Meer nog, Lockheed Martin maakte ze vorig jaar op uitdrukkelijk verzoek van de Belgische defensie. De constructeur laat er daarin geen twijfel over bestaan: de F-16 kan nog zes jaar langer mee, de oudste toestellen moeten pas in 2029 uit dienst worden genomen.

Het kabinet-Vandeputte toonde zich gisteren niet happig om te reageren. Het hield het bij: ‘De structurele levensduur van een vliegtuig kan altijd verlengd worden, als men er maar genoeg middelen voor voorziet.’ Dat Vandeput de studie over de levensduur nooit ter sprake bracht, kan ook betekenen dat hij er niet van op de hoogte was.

‘Met de hand op het hart: ik weet niets van F-16-rapport’

Minister van Defensie, Steven Vandeput (N-VA) © BELGA

‘Ik weet niets over een rapport dat zou stellen dat de Belgische F-16’s nog zes jaar kunnen meegaan.’ Dat zei minister Steven Vandeput (N-VA) aan Radio 1 nadat blijkt dat er - in tegenstelling tot wat Vandeput altijd heeft gezegd - toch een Amerikaanse studie bestaat over de levensduur van onze F-16’s.

De regering-Michel besliste in 2015 om de F-16’s van de Belgische luchtmacht te vervangen door een nieuw type bommenwerper. Dat deed ze omdat minister Steven Vandeput stelde dat de F-16’s hun limiet van 8.000 vlieguren de komende jaren zullen bereiken. Bij vragen over mogelijke studies naar die ‘slijtage’, antwoordde Vandeput herhaaldelijk dat er geen rapporten of studies bestaan.

Nu blijkt dat dergelijk rapport toch beschikbaar is. Uit een Amerikaanse studie, die gemaakt werd op uitdrukkelijk verzoek van het Belgisch leger, blijkt dat de F-16’s nog zes jaar langer meekunnen.

‘Ik kan u met het hand op het hart zeggen dat de antwoorden die ik heb gegeven in het parlement, namelijk dat ik geen weet heb van een F-16-rapport, oprecht zijn’, reageerde Vandeput op Radio 1. ‘Ik verneem nu dat er toch een rapport zou bestaan, maar daar weet ik niets over. Ik ken de inhoud niet, de draagwijdte niet en de implicaties niet.’

Aankoopprocedure

‘Ik mag verwachten dat de betrokken diensten en de legertop mij inlichten als zulke zaken gemaakt worden. En als dat rapport effectief bestaat, dan wil ik weten op welke basis de legertop heeft beslist dat het niet nodig was om dit aan de minister van Defensie te tonen’, aldus Vandeput, die voorlopig niet op de feiten wil vooruitlopen, maar wel snel duidelijkheid wil. ‘We moeten nu stap voor stap gaan. Het is evident, dat als dit rapport bestaat, ik over die informatie zou moeten kunnen beschikken. In dat kader ben ik heel duidelijk. Maar het is een ‘als als als als’-verhaal. Geef mij tijd om bij mijn diensten na te gaan hoe de vork in de steel zit. Ik hoop dat dit zeer snel uitgeklaard wordt.’

Dat SP.A-voorzitter John Crombez ervoor pleit om de aankoopprocedure op te schorten, vindt Vandeput een brug te ver. 'Laat ons de procedure, die in gang is gezet, voortzetten. We zijn nu in de evalutiefase', klonk het. 'Als er echt een allesomvattend rapport bestaat, moeten wij daar natuurlijk naar handelen.'