© Photo News

Vader Jonathan Jacob: “Hoe vaak ik al naar de rechtbank ben moeten gaan? 24 keer, denk ik”

Moet Jan Jacob zich voor de strafrechter verantwoorden omdat hij videobeelden uit een gerechtelijk dossier heeft doorgespeeld aan VRT-journalisten? Daarover wordt deze namiddag gepleit in het Antwerpse hof van beroep. En wéér moet Jan Jacob naar de rechtbank voor een zoveelste zitting. “Hoeveel keer ik al naar Antwerpen ben gereden? Eerlijk gezegd ben ik de tel kwijtgeraakt, maar ik denk 24 keer.”

jonathan bernaerts

De dood van zijn 26-jarige zoon Jonathan in een Mortselse politiecel in januari 2010, was voor Jan Jacob het begin van een schier eindeloze gerechtelijke marathon. De rit van zijn woonplaats Affligem naar de Scheldestad is routine geworden. Deze namiddag wordt hij nog maar eens in het Antwerpse hof van beroep verwacht. Daar buigt de Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) zich over de vraag of hij voor de rechter moet verschijnen omdat hij videobeelden uit een gerechtelijk dossier heeft doorgespeeld aan het VRT-programma Panorama.

De gerechtelijke lijdensweg is nog lang niet ten einde. Vader Jacob staat al meer dan zes jaar in het centrum van het juridische steekspel. Toch slaagt hij erin zijn rustige zelve te blijven. “Het lekken van die beelden die in de politiecel zijn gemaakt, heeft mezelf en mijn familie enorm veel pijn gedaan”, vertelt hij. “Maar ik móést het wel doen. Ik zag het als de enige manier om een ommezwaai te krijgen in de hele zaak.”

Lees meer in Gazet van Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER