Zo wordt je kans groter op een straf met opschorting

© ssj archief

De Halse politierechters spreken almaar meer straffen met opschorting uit. Toch blijft het aantal personen dat geen straf krijgt voor bewezen feiten, beperkt. Een blanco strafblad en een kleine overtreding, blijken in de praktijk een must.

JELLE SCHEPERS

De opschorting van straf, waarbij de rechter een of meerdere feiten bewezen verklaart maar geen straf uitspreekt, is de voorbije jaren in opgang in de politierechtbank van Halle. Uit de statistieken blijkt dat in 2010 de politierechters in Halle slechts twee keer voor die optie kozen. In de daaropvolgende jaren steeg het aantal naar 8 (2011), 9 (2012), 24 (2013), 33 (2014), om vorig jaar te pieken op 37.

In vergelijking met het aantal veroordeelden zijn de beklaagden die de gunst van de opschorting krijgen, wel sterk in de minderheid. In het ‘piekjaar’ 2015 ging het nog maar om 0,7 procent van het aantal veroordeelden.

Beklaagden kunnen zelf hun kansen op een straf met opschorting vergroten. Onder meer een blanco strafblad, een snelle reactie en een goede uitleg kunnen een rol spelen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen