Premier laat binnen Defensie onderzoek uitvoeren naar F-16-rapport

Premier Charles Michel en minister van Defensie Steven Vandeput. © blg

Premier Charles Michel (MR) heeft opdracht gegeven om binnen Defensie te laten onderzoeken wie het rapport over de verlenging van de F-16’s heeft gevraagd en wie binnen Defensie allemaal op de hoogte was van het rapport.

rvs

Premier Michel wil meer informatie over de studie van het Amerikaanse Lockheed Martin waarover De Standaard vandaag bericht. Die toont aan dat de F-16's veel langer dan gepland in dienst kunnen blijven, zonder veel extra kosten.

Minister van Defensie Vandeput geeft deze namiddag meer uitleg over het dossier in het parlement. Vandeput heeft eerder altijd volgehouden dat zo’n studie niet bestond. ‘Ik ken de studie niet en kan er daarom ook niet op reageren’, zei de minister vanochtend in een eerste reactie.

Als het rapport bestaat, als de inhoud ervan klopt en als het leger beslist heeft de studie niet te delen met de minister, zou dat Vandeputs geloofwaardigheid niet ten goede komen.

‘Ik heb nooit, nooit informatie achtergehouden’

Vandeput heeft niet gelogen, maar is misschien voorgelogen. © BELGA

Liegen in het parlement is een politieke doodzonde. Dat heeft Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) dus niet gedaan. Maar dat belangrijke informatie niet tot bij hem geraakt, tast zijn geloofwaardigheid aan. 'Er is een zware inschattingsfout gemaakt.'

Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) heeft vanmiddag in de Kamer nog eens herhaald dat hij ‘nooit, nooit informatie heeft achtergehouden voor regering of parlement’: ‘Ik heb het rapport vanmorgen voor de eerste keer gezien. Een paar uur later heb ik een tweede rapport mogen ontvangen’.

Er zijn dus twee rapporten waarin producent Lockheed Martin aangeeft dat onze gevechtsvliegtuigen een langere levensduur kunnen hebben. Deze krant berichtte over een rapport van 26 april 2017. Op 12 februari 2018 kreeg dat rapport een update.

Maar waarom is die informatie dan niet tot bij de minister geraakt? ‘Ik wil datde laatste steen omgedraaid wordt. Er zullen onderzoeken volgen. Die opdracht is gegeven aan de chef Defensie en daarnaast zal ik ook een externe dienst een audit laten uitvoeren. We moeten vermijden dat belangrijke informatie te laag in de keten blijft hangen.’

‘Er is een inschattingsfout gemaakt’

Vandeput heeft alvast zijn theorie. ‘Er is een zware inschattingsfout gemaakt’, zegt de minister. Hij wijst erop dat de studie gevraagd werd door de afdeling Materiaalbeheer van het leger. Dat gebeurde volgens de minister nadat Lockheed Martin had laten verstaan een nieuw theoretisch model te hebben om de levensduur van de vliegtuigen te berekenen. En de afdeling Materiaalbeheer wou wel eens weten wat dat betekent voor onze vloot. Onder meer om op die manier te weten welke vliegtuigen waar en wanneer het best ingezet worden.

Volgens Vandeput wist niet alleen de regering niets van de rapporten, maar waren ook de stafchef Marc Compernol en de topman van de afdeling Materiaalbeheer (Material Resources) niet op de hoogte.

‘Geen reden om de procedure te stoppen’

Met de twee rapporten in de hand wil de oppositie dat de minister de aankoopprocedure voor nieuwe gevechtsvliegtuigen opschort en bekijkt of een update van de nieuwe vliegtuigen geen goedkopere optie is. Maar Vandeput houdt vol dat die mogelijkheid bekeken is voordat de regering besloot om nieuwe gevechtsvliegtuigen aan te kopen. Hij ziet dan ook geen reden om de lopende procedure stop te zetten.

‘We zitten in de evaluatiefase. Ik zie geen reden om die evaluatie stop te zetten. Maar we zullen de informatie uit die rapporten en eender welke andere relevante rapporten mee naar de regeringstafel brengen eens de evaluatie rond is.’

Feit blijft dat Vandeput voor joker staat. Hij blijft verantwoordelijk voor de organisatie waar deze informatie blijkbaar niet doorgespeeld wordt naar de top en vervolgens naar de bevoegde minister. En dan nog in zo’n gevoelig dossier als de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen.