"Als deze partijen geen begrotingsevenwicht halen, zal het nooit gebeuren"

Open VLD houdt als enige regeringspartij expliciet vast aan een structureel begrotingsevenwicht in 2018. "We gaan die ambitie niet opzijschuiven", zegt vicepremier Alexander De Croo.

"Het begrotingsevenwicht is een van de hoekstenen van deze federale regering. Als je meer geld uitgeeft dan je binnenkrijgt, vraag je om problemen. Dat weet toch iedereen?", zegt De Croo in de De Morgen.

"In mijn ogen is een gezonde begroting een belangrijk element, en mijn partij zal dat niet vergeten. We gaan dat niet zomaar opzijschuiven. Ik vind dat je niet kunt zeggen: we hebben dit in het regeerakkoord geschreven en nu gaan we ervan afwijken."

Unieke kans

"Als een regering met deze vier partijen die ambitie al laat varen, dan moeten we de ambitie om een begroting op orde te hebben, misschien maar op onze buik schrijven en ervan uitgaan dat het nooit gaat gebeuren", voegde hij er in "BEL10" op Radio 1 aan toe, verwijzend naar de unieke kans door de samenstelling van de regering.

Open VLD lijkt daarmee als enige expliciet vast te houden aan een structureel evenwicht. CD&V, de MR en ook de N-VA lieten onlangs verstaan dat afwijken van dat evenwicht tot de mogelijkheden behoort om de economie een extra impuls te geven en dus de investeringskraan een beetje meer open te zetten.

Al nuanceert De Croo dat. Volgens hem stelt niemand in de regering het evenwicht in 2018 ter discussie. "Wat publiekelijk wordt gezegd en wat in de regering wordt besproken, zijn soms twee verschillende universums." Al geeft hij aan dat de vier partijen "elkaar nog eens goed in de ogen gaan moeten kijken". "Het zal niet gemakkelijk zijn, maar deze groep moet de ambitie bewaren en zich niet laten beïnvloeden door wat er buiten de regering gezegd wordt."

Electorale profilering

"Eigenlijk is dit een hypocriete discussie", reageert politicoloog Carl Devos (UGent) in De Morgen op de stellingname over een begrotingsevenwicht. "Iedereen weet dat een evenwicht onhaalbaar is." Voor Devos is het dan ook niet meer dan "electorale profilering en vasthouden aan de eigen beginselen". "Open VLD probeert zo het verschil te maken ten opzichte van de N-VA en wil tonen wie de echte liberale partij is."

De Croo is het er niet mee eens dat een evenwicht onhaalbaar is. "We zijn nog altijd het land met het op één na hoogste overheidsbeslag in Europa. Dat wil zeggen dat wij één van degenen zijn die het meeste via belastingen afromen van onze economie. Ik begrijp niet goed waarom men zou zeggen dat het in ons land niet meer kan. Die redenering heb ik te vaak in vorige regeringen gezien en in de vorige zelfs van heel nabij."

De Croo waarschuwt daarmee voor het "spookbeeld" van vroeger, waarbij regeringen zeggen dat de volgende wel een evenwicht zal halen. "Als ik nu sommige regeringspartners hoor zeggen 'deze regering gaat het niet doen, maar de volgende zal het zeker doen', dan is dat in mijn ogen een spook dat terugkomt waar we volgens mij afstand van gedaan hadden."

Meest gelezen