SPA. en Groen bieden Schauvlieghe wisselmeerderheid over statiegeld aan

Themabeeld zwerfvuil © eva

De regeringspartij N-VA verzet zich tegen de invoering van statiegeld op blikjes en petflessen. De oppositiepartijen SP.A en Groen zijn misnoegd. ‘Als minister Schauvlieghe het echt meent met dit dossier, zijn we bereid een wisselmeerderheid te leveren’, klinkt het bij de oppositie.

mg

‘We willen duidelijkheid van de minister: wordt het statiegeld deze regeerperiode nog ingevoerd of niet?’, zegt Vlaams parlementslid Steve Vandenberghe (SP.A). ‘Als we de strijd tegen zwerfvuil willen aangaan, is én sensibilisering én de invoering van statiegeld nodig.’

Groen treedt hem bij. ‘We wisten al dat de ecologische ambities van N-VA niet ver reiken, maar hier kunnen we spreken van een absoluut dieptepunt’, zegt Vlaams fractieleider voor Groen Björn Rzoska. Beide partijen bieden Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) een wisselmeerderheid aan. ‘De N-VA wil de evaluatie van het dossier zelfs niet afwachten, maar als de minister het echt meent, zullen SP.A en Groen haar steunen.’

De minister is niet te spreken over het veto van N-VA. ‘N-VA schiet het statiegeld af, nog voor de evaluatie gemaakt is. Dat is niet volgens de afspraken binnen de Vlaamse regering.’

‘Ambitieuze uitbreiding van huidig systeem’

N-VA gelooft niet in het statiegeldsysteem, omdat de prijzen voor de consument dreigen te verhogen. Ook zou het systeem de buurtwinkel benadelen en mensen die al goed sorteren treffen.

‘Statiegeld voor blik en petflessen volstaat niet. We willen het goed ingeburgerde inzamelsysteem van de PMD-zak niet op de helling zetten, maar kiezen voor een ambitieuze uitbreiding ervan’, zeggen N-VA-fractieleider Matthias Diependaele en parlementslid Wilfried Vandaele.

Statiegeldalliantie

Toch komt de vraag om statiegeld uit alle politieke hoeken, met als nieuwste lid Jong VLD. ‘Meer dan 100 Vlaamse steden en gemeenten (waaronder een groot aantal met N-VA in het bestuur) en vele middenveldorganisaties willen de invoering van statiegeld, maar N-VA wijst hun verzoek reeds op voorhand af’, aldus minister Schauvliege.

Alle partners hebben steevast hetzelfde argument. Al te veel blikjes en plastic drankverpakkingen belanden in de graskant, op het strand, in de rivieren (en op zee). Die verpakkingen maken 40 procent van het zwerfafval uit. De enige manier om dat echt terug te dringen is statiegeld. De alliantie spreekt over 0,25 euro per flesje of blikje.