Direct naar artikelinhoud
Macron

Ambitieuze president Macron wil dat de hele wereld Frans spreekt

De Franse president Emmanuel Macron.Beeld EPA

De Franse president Emmanuel Macron kondigt vandaag een internationale campagne aan om de Franse taal over de hele wereld te promoten. Dat schrijft The Guardian. Eerder zei de president al "dat Frans de leidende taal zou kunnen zijn in Afrika... en misschien zelfs in de hele wereld". 

Het promoten van de Franse taal was een van Macrons campagnebeloftes in de aanloop naar de presidentsverkiezingen. Omdat het vandaag Internationale Dag van de Francofonie is, zal de president tijdens een speech aan de Academie Française zijn plan uit de doeken doen. 

Het Elysée wil een overheidsprogramma opstarten om "leren, communiceren en creëren" in het Frans te bevorderen. Op de speech zijn niet alleen Franssprekende landen uitgenodigd, ook ambassadeurs van Nigeria en Ghana – landen waar hoofdzakelijk Engels wordt gesproken – zijn welkom. 

Maatregelen

Allicht zal Macron in zijn speech aankondigen dat er ook geld zal vrijgemaakt worden om Frans te onderwijzen, met name in Afrika, om zo "de rol van het Frans in de wereld te vergroten". Daarnaast wil de president maatregelen treffen om meer internationale studenten naar zijn land te lokken, en om betere taalprogramma's op te zetten voor vluchtelingen.

En daar stopt het niet: de campagne zal mensen aansporen om meer Frans te gebruiken in wereldwijde media, het internet en de digitale economie, en wil kunstenaars, schrijvers en musici aanmoedigen om Frans in hun werk te gebruiken.

Allicht zal Macron in zijn speech aankondigen dat er ook geld zal vrijgemaakt worden om Frans te onderwijzen, met name in Afrika, om zo 'de rol van het Frans in de wereld te vergroten'

Meertalige wereld

Volgens de autoriteiten is Macrons campagne niet bedoeld als uitdaging voor de Engelse taal, maar om naar een meer meertalige wereld te streven. Toch zei de president eerder tegen studenten uit Burkina Faso dat "Frans misschien zelfs in de hele wereld de leidende taal zou kunnen worden". 

Momenteel prijkt Frans op de zesde plek van meest gesproken talen ter wereld, na Mandarijn-Chinees, Engels, Hindi, Spaans en Arabisch. Volgens schattingen zullen er tegen 2050 meer dan 700 miljoen Franstaligen zijn, van wie 80 procent in Afrika zal wonen.