Zwitserse kernreactor met haarscheurtjes in omhulsel, is opnieuw opgestart

door
Belga
Leestijd 1 min.

De kerncentrale van Beznau, in Zwitserland, heeft zijn reactor 1 opnieuw opgestart. Die reactor lag sinds 2015 stil, omwille van technische redenen. Net als in de reactor van Doel 3 waren er microscheurtjes ontdekt. De kerncentrale van Beznau, dicht bij de grens met Duitsland, levert sinds 1969 energie. Het is daarmee de oudste nog actieve kerncentrale ter wereld, sinds die in het Britse Oldsbury in 2012 werd gesloten. Reactor 1 lag sinds maart 2015 stil omwille van technische redenen. Het omhulsel van die reactor vertoonde 925 microscheurtjes met een omvang van 7,5 op 7,5 millimeter. De reactor is van hetzelfde type als die van Doel 3, waar ook haarscheurtjes zijn aangetroffen.

Vandaag werd reactor 1 opnieuw aangesloten op het net, na een akkoord van de Zwitserse nucleaire inspectie (ENSI). Uitbater Axpo verzekerde dat er de voorbije drie jaar uitgebreide moderniseringswerken zijn gebeurd aan het omhulsel. Er werden ook verschillende testen uitgevoerd.

Zwitserland telt vier kerncentrales (vijf kernreactoren), die ongeveer een derde van alle elektriciteit leveren. In mei vorig jaar besliste de Zwitserse bevolking in een referendum om op middellange termijn uit kernenergie te stappen. De bouw van nieuwe centrales werd toen verboden.

bron: Belga