"Game of thrones" breekt record op Emmy Awards

De Amerikaanse serie "Game of thrones" is met twaalf prijzen opnieuw de grote winnaar geworden van de Emmy Awards. De fantasiereeks heeft nu in totaal 38 Emmy's op zijn palmares, een record. En ook de komische reeks "Veep" haalde net als vorig jaar heel wat prijzen binnen.
"Game of thrones"

Met 23 nominaties was voor aanvang van de show al duidelijk dat "Game of thrones" - net als vorig jaar - de grootste favoriet was van deze 68e uitreiking. De reeks mocht uiteindelijk twaalf prijzen mee naar huis nemen, waaronder die van beste script, regie en heel wat technische categorieƫn die eerder al werden bekendgemaakt. Het is bovendien de tweede keer dat de HBO-reeks erin slaagt om de belangrijkste prijs van de avond mee naar huis te nemen, die van beste dramareeks.

Met de nieuwe prijzen bijgeteld heeft "Game of thrones" nu al 38 beeldjes op zijn palmares staan. Daarmee stoot het "Frasier" van de troon als meest bekroonde "scipted televisieshow" (een programma met een scenario) in de geschiedenis van de Emmy's. Enkel parodie- en muziekprogramma "Saturday night live" doet het met 48 prijzen beter.

De prijs voor beste mannelijke hoofdrol in een dramaserie ging naar Rami Malek voor zijn rol in "Mr. Robot". "Orphan black"-actrice Tatiana Maslany kreeg de prijs in dezelfde categorie bij de vrouwen.

Mini-serie

"The People v. O.J. Simpson" werd ook behoorlijk bekroond tijdens de uitreiking. De mini-serie over de rechtszaak tegen de voetbalster kreeg negen beeldjes mee naar huis, waaronder die van beste miniserie. En ook de cast viel in de prijzen. Zo kreeg Courtney B. Vance de prijs voor beste mannelijke hoofdrol in een miniserie en kreeg Sarah Paulson de prijs van de vrouwelijke variant. Sterling K. Brown werd uitgeroepen als beste mannelijke bijrol in een miniserie.

Komedie

In de categorie komedie was de grote winnaar zonder twijfel - en eveneens net als vorig jaar - "Veep", de komische reeks over vicepresident en ex-senator Selina Meyer. De serie won onder meer de prijs van beste komedieserie. Hoofdrolspeelster Julia Louis-Dreyfus werd bekroond als beste komedie-actrice.

In de categorie beste mannelijke hoofdrol in een komedieserie ging de prijs naar Jeffrey Tambor voor zijn rol in "Transparent".

Bij de reality- en competitieprogramma's viel opnieuw "The voice" in de prijzen. Het programma, dat bij ons te zien is op VTM en bedacht werd door de Nederlander John De Mol, won al eerder de prijs.

Spotten met Donald Trump

Tijdens de ceremonie werden de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump en zijn voorstel om een muur te bouwen tussen Mexico en de Verenigde Staten geregeld op de korrel genomen.

"Ik denk dat "Veep" de muur tussen komedie en politiek heeft afgebroken", zei Louis-Dreyfus toen ze haar prijs in ontvangst had genomen.

De Amerikaanse komiek Jimmy Kimmel, de presentator van de Emmy Awards, richtte zich dan weer op Mark Burnett, de producer van "The apprentice". Die realityshow maakte van Trump een gevestigde waarde in de VS. "Wie heeft de schuld aan het fenomeen Trump?", aldus Kimmel, waarna hij naar Burnett wees. "Als hij verkozen wordt en die muur bouwt, gooien we Mark Burnett er als eerste over."

De Emmy Awards werden dit jaar voor de 68e keer uitgereikt in Los Angeles. Het gaat om de belangrijkste Amerikaanse televisieprijzen en worden vergeleken met wat de Oscars voor de filmwereld zijn.

Alle winnaars zijn terug te vinden op de website van de Emmy Awards.

Meest gelezen