Hoe gezond is de Belgische restaurantsector?

Het aantal restaurants in België is de voorbije drie jaar toegenomen. Die toename was het grootst in Vlaanderen. Andere vaststelling: de helft van alle stopzettingen, zo'n 500 restaurants per jaar, heeft te maken met een faillissement. Vooral in Brussel is de sector erg kwetsbaar.

De cijfers komen van bedrijfsinformatie­specialist Graydon en de Belgian Restaurants Association (BRA). Die bekeken een aantal economische indicatoren, zoals het aantal starters, de werkgelegenheid, de faillissementsgraad en de sluitingen.

Grootste stijging in Vlaanderen

Volgens de studie is het aantal restaurants in België tussen 2015 en 2017 met 5,4 procent gestegen. Die stijging was het grootst in Vlaanderen en bedroeg daar 5,8 procent. In Wallonië was dat 5,6 procent en in Brussel 2,8 procent.

Er zijn natuurlijk ook uitbaters die hun activiteit stopzetten. De helft van alle stopzettingen, zo'n 500 restaurants per jaar, betreft een faillissement.

Ook bij de faillissementen scoort Vlaanderen het best. In 2017 ging daar 1 op de 30 restaurants failliet. In Wallonië was dat 1 op de 26 en in Brussel 1 op de 16.

Wat er fout loopt in Brussel

De zwakke prestaties van de sector in Brussel worden vaak verklaard door de invoering van de “witte kassa”, de voetgangerszone, de sluiting van de tunnels of de aanslagen. Maar volgens de studie is het effect daarvan beperkt.

“Er ontstond een soort self fulfilling prophecy", zegt Eric Van den Broele, van Graydon. "Leveranciers waren bezorgd en hebben de betalingsdeadlines aangescherpt voor de hele sector in Brussel. De meest kwetsbare etablissementen kwamen daardoor als eerste in de problemen."

Meest gelezen