Oppositie ontstemd over uitstel hoorzitting leger

© BELGA

De hoorzitting met de legertop in de Kamercommissie Defensie is uitgesteld. Eerst moet een audit afgewerkt zijn, vindt minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). De oppositie reageert ontstemd.

jvt

De legertop komt vandaag niet meer naar de Kamercommissie Defensie. Een voorstel van de oppositie om het leger meteen te ondervragen over zijn rol in het Lockheed-rapport is weggestemd.

De meerderheid wacht liever de audit af die minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) heeft besteld, tot groot ongenoegen van de oppositie.

Pas als de resultaten bekend zijn, vindt de hoorzitting plaats. Dat zou volgens Vandeput ten laatste op 18 april zijn.

Kolonel Harold Van Pee, de man die het vervangingsdossier van de F-16 leidt, geeft toe dat hij van de studie wist en dat hij ‘graag uitleg wil geven in het parlement’.

De oppositie wil zo snel mogelijk klaarheid over de opgedoken studies waarin de vliegtuig­fabrikant Lockheed Martin begin 2017 al aanstipte dat de Belgische F-16’s wel degelijk langer in de lucht kunnen worden gehouden.

Het is onduidelijk wat de impact van de onthullingen van de voorbije dagen zal zijn op de vervangingsprocedure voor de F-16.