“We liken, sharen en chatten er op los, maar praten niet over onze echte gevoelens”

Een op de vijf Vlaamse jongeren beschouwt zichzelf als minder gelukkig dan leeftijdsgenoten en meer dan 55 procent van jongeren praat niet over psychische problemen, ook niet met de ouders. Sociale media lijken ons ook geen goed te doen. Zo blijkt uit een rondvraag van onderzoeksbureau iVox voor de tweede editie van de liefdadigheidsactie Rode Neuzen Dag.

Een eerste conclusie is dat een jongere op de vijf zich minder gelukkig beschouwt dan leeftijdsgenoten. Iets meer dan de helft gaf aan bepaalde symptomen te hebben gehad die verdere aandacht verdienen. “Een hoog cijfer, zeker als je weet dat dit bij volwassenen op een op de drie ligt”, klinkt het.

Psychische problemen blijven taboe: 55 procent houden problemen verborgen, ook voor de ouders, hoewel het bij 42 procent tot ernstige verstoring van hun dagelijks functioneren leidde. Zeven op de tien jongeren met problemen zetten de stap naar professionele hulp niet.

Filmpjes, foto’s en andere berichten op sociale media lijken geen positieve rol te spelen. “Zes op de tien jongeren geven aan dat ze enkel leuke dingen posten (56 procent) en vier op de tien verbergen minder fijne dingen uit het leven (41 procent)”, klinkt het. “Zeven op tien van de ondervraagde jongeren geven aan dat je ongelukkig wordt door jezelf te vergelijken met anderen op sociale media. Vijf procent geeft toe dat ze dingen posten die niet helemaal waar zijn, of speciale dingen doen en er foto’s van maken om ermee te kunnen uitpakken (20 procent).

Het onderzoek kadert in de liefdadigheidsactie Rode Neuzen Dag van VTM, Qmusic en Belfius, ten voordele van jongeren met psychische problemen.

De online steekproef vond eind augustus plaats bij 1.685 Vlamingen, waaronder 1.000 jongeren tussen 16 en 30 jaar. De foutenmarge bedraagt maximaal 2,35 procent.

Vijf rode neuzen

Evi Hanssen, Jonas Van Geel, Koen Wauters, Sam De Bruyn en Heidi Van Tielen hebben deze ochtend in het Centraal Station van Antwerpen het startschot gegeven van Rode Neuzen Dag 2016. Dit jaar zijn er maar liefst vijf verschillende Rode Neuzen voor het goede doel: Jack-A-Hoy, DJ Niësto, Professor Sniff, Ha-Choo en Snotte Belle. Verzamelen, delen en uitwisselen, het mag allemaal. Zet een rode neus op en toon dat spreken over psychische problemen geen taboe mag zijn.

De editie van dit jaar is volledig gewijd aan jongeren met psychische problemen. “We liken, sharen en chatten er op los, maar praten over onze echte gevoelens en problemen doen we niet”, zegt Evi Hanssen, ambassadrice van Rode Neuzen Dag 2016. “We moeten onze verantwoordelijkheid nemen en zorgen dat we gericht hulp kunnen bieden aan deze jongeren, met meer middelen en meer initiatieven om hen op te vangen.”

De vijf neuzen werden voor het eerst getoond op het speciale ‘Rode Neuzen Dag Nieuws’ met VTM Nieuws-anchor Birgit Van Mol dat rechtstreeks werd uitgezonden vanuit het Centraal Station van Antwerpen in volle ochtendspits. De jongeren van het Stedelijk Lyceum Linkeroever die vorig jaar ‘over de streep’ gingen in het gelijknamig VTM-programma waren aanwezig om mee de kick-off te geven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen