Rusland: ‘Vergiftiging was ofwel terrorisme ofwel in scène gezet’

© REUTERS

De vergiftiging van de Russische ex-dubbelspion Sergej Skripal in Engeland was ofwel een terroristische aanval, ofwel in scène gezet door de Britse autoriteiten. Dat zegt een van de topmensen binnen het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Vladimir Erakov.

‘Ofwel zijn de Britse autoriteiten niet in staat bescherming te bieden tegen dergelijke terreuraanval, ofwel hebben ze direct of indirect – ik beschuldig niemand – een aanval in scène gezet tegen een Russische burger’, zo zei Ermakov tijdens een vergadering met een aantal buitenlandse diplomaten.

Rusland riep de buitenlandse ambassadeurs op het grondgebied woensdagmiddag bijeen voor een ontmoeting met de verantwoordelijken en experten van het departement dat binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken belast is met non-proliferatie en de controle op bewapening.

Ermakov liet ook weten dat, indien de Britse versie van de feiten over het gebruikte militaire gif klopt, er veel meer slachtoffers zouden gevallen zijn. ‘Gelijk welke giftige militaire substantie zou op de plaats van de feiten veel meer slachtoffers geëist hebben.’

Sergej en zijn dochter Joelia Skripal verkeren nog steeds in een kritieke toestand. Ze werden op 4 maart bewusteloos aangetroffen op een bank in een park in Salisbury.

Londen gaat ervan uit dat Moskou achter de gifaanval zit, en wordt daarin gesteund door landen als Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten. Ondertussen werden zowel van Britse als van Russische kant diplomatieke sancties getroffen.

Partner Content