Voor het eerst is een ‘Libiëstrijder’ veroordeeld

© BELGAIMAGE

Khalid E.B. (24) uit Deurne is maandag veroordeeld tot vijf jaar cel. De correctionele rechtbank van Antwerpen vond het bewezen dat hij vorig jaar naar Soedan was gereisd om zich aan te sluiten bij het ISIS-front in Libië. Hij was de eerste ‘Libiëstrijder’ die vanuit ons land naar ginder trok.

De twintiger was op 29 september 2015 vanuit de Nederlandse luchthaven Schiphol naar de Soedanese hoofdstad Khartoem gevlogen. Hij zou naar Soedan gereisd zijn om een ‘safari’ te maken. Hij was het land echter niet met een toeristenvisum, maar met een zakenvisum binnen geraakt, dat hij in mei gekocht had in Turkije.

De rechtbank merkte ook op dat zijn kledij niet was afgestemd op een toeristen- of een zakenreis. Hij had ook geen specifieke expertise die een zakenreis kon verantwoorden. Op zijn kledij en sporttas werden bovendien kruitsporen aangetroffen. Gelet op de aangetroffen hoeveelheid kon er volgens de rechtbank geen sprake zijn van contaminatie, doordat bijvoorbeeld de politie zijn bagage doorzocht had.

Opvolger van Sharia4Belgium

Uit het onderzoek bleek dat Khalid E.B. samen met andere ISIS-rekruten een wapentraining had gekregen in afwachting van hun doorreis naar het Libische front. Op 19 oktober werd hij in Soedan echter gearresteerd op verdenking van terrorisme. Hij werd na vijf maanden uitgeleverd en zit sinds maart in de gevangenis.

De Deurnenaar is een schoolverlater, die nooit gewerkt heeft en die onder invloed van zijn broers radicaliseerde. Eén van hen, Abdellah E.B. (29), maakte deel uit van The Way of Life, de ‘opvolger’ van Sharia4Belgium. De rechtbank vond de feiten bewezen en veroordeelde Khalid E.B. tot de maximumstraf van vijf jaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen