Direct naar artikelinhoud
Première

Bekijk hier de nieuwe kortfilm/videoclip van Baloji

Baloji tijdens de opnames van 'Peau de chagrin x Bleu de nuit'.Beeld Lilith Geeraerts

De Belgische muzikant Baloji draaide in het Congolese dorp Lusanga de kortfilm of – zo u wil – lange videoclip Peau de chagrin / Bleu de nuit, die aan zijn nieuwe album 137 Avenue Kaniama voorafgaat. Hij kreeg daarvoor de hulp van de inwoners van Lusanga, die de decors én gastrollen leverden.

Baloji Tshiani is een Belgische muzikant van Congolese origine. Hij maakte deel uit van de succesvolle Luikse hiphopformatie Starflam, maar verliet die veertien jaar geleden om een solocarrière na te streven. Met succes. Op Coachella deelde hij de voorbije jaren het podium met Bono, hij maakte muziek met The Roots en Nas, en in de Angelsaksische pers verschenen verschillende lovende albumrecensies.

Inmiddels timmert Baloji ook aan zijn filmcarrière. Hij stond Michaël R. Roskam bij op de set van Rundskop en Le fidèle, regisseert zelf zijn videoclips, en heeft nu ook langspeelplannen met de Belgische fotografieleider Nicolas Karakatsanis (I, Tonya). Maar eerst trok hij naar Congo om er de eerste videoclip van zijn nieuwe album in te blikken. 

Het verslag van die opnames leest u hier. De clip staat hieronder.

137 Avenue Kaniama verschijnt op 23/3 bij Pias. Op 28/3 staat Baloji in NTGent, en op 30/4 in de Botanique.