Zowat 29 miljoen auto’s voldoen niet aan uitstootnormen in Europa

© BELGAIMAGE

Alle autoconstructeurs overschrijden de door de Europese Unie opgelegde Euro 5- en Euro 6-normen voor de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) voor dieselwagens. Dat stelt de ngo Transport & Environment maandag op basis van een studie. Het gaat om zowat 29 miljoen wagens en bestelwagens op de Europese wegen, waarvan bijna 1,4 miljoen in België.

Volgens de ngo, die metingen uitvoerde op ongeveer 230 dieselmodellen, zijn de resultaten ontluisterend voor alle autobouwers. Meer dan vier op de vijf wagens die op papier voldoen aan de norm Euro 5 (180g/1.000 km), verkocht tussen 2010 en 2014, vervuilen drie keer meer dan de toegelaten limiet van zodra ze de weg opgaan. Hetzelfde geldt voor twee derde van de auto’s die op papier voldoen aan de norm Euro 6 (80g/1.000 km), waarvan de meeste vanaf 2015 op de markt kwamen.

Volgens T&E spant bij de Euro 5-wagens de Franse autobouwer Renault de kroon, met wagens die de norm bijna acht keer overschrijden, gevolgd door Land Rover, Hyundai en Opel. Bij de Euro 6-wagens zijn die van autobouwers Fiat en Suzuki het meest vervuilend (15 keer de limiet), gevolgd door Renault-Nissan (14 keer de limiet).

In totaal rijden volgens T&E op de Europese wegen 29 miljoen (te) “vuile” wagens, waarvan de meeste in Frankrijk (5,5 miljoen), Duitsland (5,3 miljoen), het Verenigd Koninkrijk (4,3 miljoen), Italië (3,1 miljoen), Spanje (1,9 miljoen) en België (1,38 miljoen).

“Een jaar na het milieuschandaal met de sjoemelsoftware bij Volkswagen blijven de autobouwers wagens verkopen die meer uitstoten dan de door Europa toegelaten normen. Het is hoog tijd dat de lidstaten de belangen van hun burgers verdedigen”, aldus Greg Archer, directeur van T&E, die benadrukt dat de uitstoot van stikstofoxiden in stedelijke gebieden jaarlijks verantwoordelijk is voor vervroegd overlijden van 72.000 mensen, van wie 2.300 in België.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen