Veerle Wouters reageert op beslissing N-VA-top: "Niet het gevoel dat we iets verkeerd hebben gedaan"

© Guy Puttemans

De N-VA-kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters, die voor de partij de volgende staatshervorming moesten voorbereiden, betalen een zware prijs voor hun interview, waarin ze ermee dreigden uit de partij te stappen als die in 2019 zonder communautair programma naar de kiezer trekt. Hun opdracht om met het studiecentrum Objectief V over de staatshervorming na te denken, wordt opgeschort. Zijzelf worden uit het partijbestuur gezet. " Ik heb niet het gevoel dat we iets verkeerd hebben gedaan", reageert Veerle Wouters.

pl, san

Het rommelt al even bij N-VA over de communautaire koers van de partij. Na kritiek van de Vlaamse Volksbeweging (VVB) dreigden Kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters er dit weekend mee op te stappen als de partij in 2019 naar de kiezer zou trekken zonder stevig communautair programma. Ze riepen aan tot interne rebellie. "Aanvankelijk liep iedereen slaafs achter het politieke genie De Wever aan. Maar je ziet dat anderen mondiger worden", lieten ze in De Morgen optekenen.

De reactie van het partijbestuur is niet mals. Vuye en Wouters verliezen hun bijzondere opdracht als communautaire experts en zijn ook niet meer welkom op het partijbestuur en het dagelijks bestuur. Niet omwille van inhoudelijke meningsverschillen, maar omwille van "het herhaald openen van de rangen en het beschadigen van de partij in de media", luidt het.

Voorzitter Bart De Wever gaat een gesprek met de twee N-VA’ers aan om hen duidelijk te maken dat het zo niet verder kan. De Wever stoort er zich mateloos aan dat ze na zijn oproep om de rangen te sluiten, opnieuw verdeeldheid hebben gezaaid in een interview.

De Wever: "Geen meningsverschillen over DNA van de partij"

"We spelen als een team en het is niet de bedoeling om spelers van het eigen team te tackelen en de rangen te openen", zei De Wever. "Het partijbestuur heeft daarom beslist om de bijzondere opdracht van het duo op te schorten tot er een gesprek met de betrokkenen heeft plaatsgevonden over het eigen functioneren".

Het gevolg is dat Vuye en Wouters voorlopig niet meer uitgenodigd worden voor het partijbestuur en het dagelijks bestuur. Ze blijven wel nog lid van N-VA. "Ik zet niemand uit de partij", voegde De Wever eraan toe.

Tot begin dit jaar waren Vuye en Wouters absolute partijtoppers. Ze waren respectievelijk voorzitter en ondervoorzitter van de N-VA-Kamerfractie. In januari werd Peter De Roover de nieuwe fractieleider. Vuye en Wouters mochten het communautaire terug op het voorplan brengen.

Volgens de N-VA-voorzitter zijn er intern geen meningsverschillen "over wat het DNA van onze partij is". "Het communautaire is voor ons altijd belangrijk, maar je speelt met de kaarten die je van de kiezer krijgt".

Samen blijven of vertrekken

Vuye en Wouters hebben nog niet beslist of ze N-VA verlaten nu hun communautaire opdracht voor de partij is opgeschort. "We nemen akte van de beslissing. Ik zie dat Bart De Wever een gesprek vraagt met ons, we zullen nadien pas beslissen over onze toekomst. Het zou niet correct en niet fair zijn om daar nu al uitspraken over te doen", reageert Vuye, die zijn lot in elk geval wel verbindt aan dat van Wouters. Blijven of vertrekken zullen ze dus samen doen.

Vuye is verbaasd over de forse reactie op het weekendinterview in De Morgen. "Men moet dat interview toch eens goed lezen, niet enkel de krantenkoppen", klinkt het. "Het is bovendien spijtig dat een communautaire denktank wordt opgericht maar vervolgens niet communautair mag communiceren."

De professor staatsrecht vindt in elk geval niet dat hij en Wouters hun teamgenoten "getackeld" zouden hebben, zoals de partijtop hen nu verwijt. "Helemaal niet, dat was ook nooit de bedoeling. Bovendien hebben wij nooit als eersten gecommuniceerd. Het waren steeds anderen die als eersten communiceerden, bijvoorbeeld over de vrije meningsuiting of het boerkiniverbod", onderstreept Vuye nog. Voor hem ging het confederalisme van 'Objectief V' immers van bij de start veel ruimer dan het louter institutionele. "Dat is een veelgemaakte fout. Zaken als mensenrechten en fiscaliteit vielen daar net zo goed onder."

"Niets verkeerd gedaan"

Ook Veerle Wouters verdedigt zich tegen die beslissing van voorzitter Bart De Wever. “Hendrik en ik hebben de opdracht gekregen om een onafhankelijke denktank, Objectief V, te leiden”, zegt ze in een eerste reactie. “Dat betekent dat je ook onafhankelijk communiceert. Ik heb niet het gevoel dat we iets verkeerd hebben gedaan. Vanuit Objectief V hebben we enkel ons standpunt gegeven, en gezegd dat we geen kandidaat zouden zijn bij de volgende verkiezingen als er geen enkel communautair punt op de agenda staat. In andere partijen zijn er genoeg mensen die al voor veel meer niét op het matje zijn geroepen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen