Direct naar artikelinhoud
Handel

Trump neemt China in het vizier: nieuwe importheffingen aangekondigd

Donald Trump en de Chinese president Xi Jinping.Beeld AFP

De Verenigde Staten gaan importheffingen ter waarde van vijftig miljard dollar (40,6 miljard euro) invoeren. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt. Het is vooral de bedoeling om producten uit China te treffen, zodat "de handel met China weer eerlijker wordt".

Op welke producten de tarieven worden geheven, is nog niet bekend. Het Amerikaanse handelsagentschap heeft twee weken de tijd gekregen om een lijst op te stellen van zo'n 1.300 producten die daarvoor in aanmerking komen. Het zou met name om technologie- en telecomproducten gaan, omdat Chinese bedrijven in die sectoren op – volgens de VS – oneerlijke wijze belangrijke patenten in handen hebben gekregen. Daarom moet er volgens Trump "compensatie zijn voor de winsten die de Chinezen behalen via oneerlijke handelspraktijken".

Handelstekort

Bij de ondertekening van het besluit liet Trump weten dat het Amerikaanse handelstekort met China "te gek was geworden". Hij zei China gevraagd te hebben dat handelstekort op goederen van 375 miljard dollar met 100 miljard dollar te verlagen door Amerikaanse producten te importeren.

Er komt nog wel een periode waarin bedrijven en lobbyisten nog hun mening kunnen geven. Ook China kan van zich laten horen, wat het directe risico op terugslaan door Peking mogelijk kleiner maakt. Volgens Trump is hij zelfs in onderhandeling met de Chinese regering.

Trump beval Robert Lighthizer, de handelsvertegenwoordiger van het Witte Huis, ook om bij de Wereldhandelsorganisatie zijn beklag te doen over de "discriminerende Chinese handelspraktijken". Verder wil de Amerikaanse overheid aankopen van Chinese bedrijven in de VS beperken, om zo strategische technologieën veilig te stellen. Trump deed immers al zijn beklag over Chinezen die "intellectueel stelen".

Twitter bericht wordt geladen...