Paul Marchal reageert op penitentiair verlof Michel Lelièvre: “Wie kan hier klaar voor zijn?”

© Photonews, VTM

Michel Lelièvre, de vroegere handlanger van Marc Dutroux, heeft begin deze maand voor het eerst de gevangenis mogen verlaten voor een dag en een nacht. Dat bevestigt zijn advocate Benjamine Bovy. Paul Marchal, de vader van Dutroux-slachtoffer An Marchal, reageert niet verrast op het nieuws. Voormalig advocaat van Marchal begrijpt de beslissing van justitie: “Zo wordt hij voorbereid op het einde van zijn straf.”

tomas, NV

LEES OOK. Michel Lelièvre heeft gevangenis 36 uur mogen verlaten

Marchal is niet te spreken over de gunsten die Lelièvre te beurt vallen. “Wie kan er nu klaar zijn om te aanvaarden dat de crimineel die je dochter ontvoerd, opgesloten en vermoord heeft, de gevangenis mag verlaten? Dat is bij ons alvast niet het geval”, vertelde hij na het verschijnen van het nieuws in een reactie. “Maar het zat er wel aan te komen. In 2021 heeft Lelièvre toch het einde van zijn straf bereikt en moet men hem vrij laten.”

Onbegrip

“Pas nadat de beslissing genomen was, zijn we ingelicht over het penitentiair verlof van Michel Lelièvre”, reageert ook Els Schreurs, de partner van Jean Lambrecks, vader van de vermoorde Eefje. “Wij als nabestaanden of slachtoffers hebben daar geen zeg in. Het is wat het is. We moeten het ondergaan. Uiteraard stuit dit op veel onbegrip.”

“Wat de strafuitvoeringsmodaliteiten betreft kunnen wij onze stem niet laten horen. Daar worden we niet bij betrokken. Op voorhand waren wij dus niet op de hoogte. Pas nadat die beslissing genomen was, zijn we via het justitiehuis in Hasselt op de hoogte gebracht. Het is in ons land zo voorzien in de wettelijke bepalingen. Het is wel al meer dan een maand geleden dat we in kennis zijn gesteld.”

Humane vorm van re-integratie”

Paul Quyrynen, de advocaat van Paul Marchal ten tijde van het proces Dutroux, geeft vrijdag in De Ochtend op Radio 1 nog wat meer uitleg over de beslissing rond Lelièvre. “Dit is een uitgaansvergunning”, zegt hij. “Eigenlijk is het een humane vorm van re-integratie, om hem een beetje voor te bereiden op de nieuwe wereld die hem te wachten staat, want die is wel veranderd op 25 jaar. Het is een goede zaak dat justitie hem daarop voorbereidt”

Voor sommige misdadigers, zoals bijvoorbeeld Dutroux zelf, is dat niet het geval, maar sommige criminelen verdienen een tweede kans, vindt Quyrynen. Dat was destijds ook het oordeel van de rechtbank over Lelièvre. “Als hij over een paar jaar vrij komt, zijn daar in principe geen voorwaarden meer aan verbonden, enkel de algemene regels van het strafrecht; de regels die voor alle burgers gelden.”

Dit is ook heel anders dan de commotie rond Michel Martin die een paar jaar geleden uit de gevangenis mocht. “Dat lag toen heel gevoelig, maar dat was een heel andere problematiek. Dat ging over een voorwaardelijke invrijheidsstelling. Nu gaat het om het voorbereiden op het einde van een straf.”

Limburg verboden terrein

De 46-jarige Lelièvre, een voormalige kompaan van Dutroux, kreeg in totaal 25 jaar gevangenisstraf voor de ontvoering van An, Eefje, Sabine en Laetitia. Binnen drie jaar heeft hij zijn straf volledig uitgezeten.

Begin deze maand kreeg Lelièvre van het gevangeniswezen de toestemming om de gevangenis van Ittre voor 36 uur te verlaten, zodat hij zich kon voorbereiden op zijn nakende vrijlating. Het was zijn eerste nacht buiten de gevangenismuren sinds 1996, zegt zijn advocate. Volgens haar is dit het begin van een reeks uitgaansvergunningen.

Lelièvre moest zich wel aan een aantal voorwaarden houden. Zo moest hij wegblijven uit de provincies Limburg, in zowel België als Nederland, en mocht hij ook niet opduiken in Vlaams-Brabant. Ook de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen en de gemeente Ans waren verboden terrein.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen